Bursa a scăzut cu 0,3%, pe un rulaj asigurat în continuare de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa a scăzut miercuri cu 0,32%, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie în centrul atenţieie investitorilor şi au asigurat două treimi din rulajul pieţei.

Urmărește
4 afișări

Piaţa a fost pe creştere uşoară în prima parte a şedinţei, însă după ora 12:00 cotaţiile au trecut pe scădere. Totuşi, variaţiile uşoare de preţ nu au avut un impact vizibil asupra lichidităţii, care a fost redusă pentru majoritatea acţiunilor.

Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, crede că atenţia investitorilor se reaxează pe acţiunile care de regulă sunt lichide, după ce săptămâna trecută aceste titluri au intrat într-un con de umbră din cauza creşterilor puternice înregistrate de acţiuni care de obicei înregistrează rulaje reduse.

"Cred că este o obişnuinţă pentru piaţa noastră ca investitorii să se uite la grupuri de acţiuni mai mult decât la evoluţia unor titluri. Săptămâna trecută au fost în centrul atenţiei acţiuni mai puţin lichide, însă acum se pare că se revine la normal. Nu ştiu cât se poate vorbi de intrarea la cumpărare a investitorilor străini şi pe alte acţiuni în afară de Fondul Proprietatea, deoarece aceştia îşi fac simţită prezenţa prin volumele mai mari de tranzacţionare", a declarat Moldovan pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,78% sub ziua de marţi.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a consemnat un recul de 0,72%.

"Pentru moment este greu de făcut unele estimări în ceea ce priveşte evoluţia din această vară. Pe de o parte, în ultima lună ne-am cam obişnuit cu rulaje reduse pe majoritatea acţiunilor şi atenţia să fie pe titlurile Fondului Proprietatea. Pe de altă parte, de pe plan extern, ştirile nu sunt îmbucurătoare. Este posibil să asistăm la începutul unui trend de scădere, după creşterile de anul trecut, însă evoluţia burselor externe va continua să influenţeze şi piaţa locală. Era bine dacă primeam o îmbuntăţire a ratingului de ţară, pentru că era o confirmare a revenirii pe creştere a economiei şi asta îi stimula şi pe investitorii străini să intre mai vizibil în piaţă", a conchis Moldovan.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40,2 milioane lei (9,6 milioane euro), sumă cu 26% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 54,3 milioane lei (13 milioane euro).

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 66% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, care au cumulat 26,4 milioane lei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost efectuată la 0,535 lei, preţ în creştere cu numai 0,09%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene consemnau corecţii de cel mult 1,6%, după ce miniştrii Finanţelor din zona euro nu au ajuns la un consens privind modul în care vor fi implicaţi creditorii privaţi în bailout-ul Greciei, iar Moody's a anunţat că ar putea reduce ratingurile băncilor franceze din cauza expunerii la criza elenă. Linia descendentă era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 1,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici