Camera Consultanţilor Fiscali despre Split TVA: Nu este opţional, va afecta orice persoană impozabilă
Proiectul de Lege aprobat de Senat creează doar impresia simplificării plăţilor defalcate a TVA, dar, în fapt, va afecta orice persoană impozabilă, chiar dacă nu este obligată să aplice sistemul, arată Camera Consultanţilor Fiscali, într-un comunicat.
Executivul a anunţat simplificarea mecanismului plăţilor defalcate a TVA, acesta urmând să devină opţional şi doar pentru o mică parte din contribuabili obligatoriu, precizează documentul. Plenul Senatului a adoptat marţi, 31 octombrie, Legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA. Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor. Până la publicarea Legii în Monitorul Oficial, Ordonanţa îşi produce efectele conform formei în vigoare.
Astfel, proiectul de Lege prevede că de la 1 ianuarie 2018, vor aplica obligatoriu mecanismul plăţilor defalcate a TVA: contribuabilii care au datorii din TVA (cu excepţia celor eşalonate la plată) şi cei care sunt în insolvenţă; contribuabilii care au optat în cursul anului 2017 pentru mecanismul plăţilor defalcate a TVA şi care sunt obligaţi să-l aplice cel puţin un an de la data înregistrării în sistem.
Există şi prevederi care oferă în continuare dreptul de opţiune al contribuabililor să aplice mecanismul, cu acordarea unor facilităţi fiscale (scutire cu 5% a impozitului pe profit sau impozitului pe venitul microîntreprinderilor).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
„Remarcăm faptul că pentru firmele cu datorii din TVA au fost stabilite praguri nesemnificative ale acestora, aspect care va conduce la aplicarea sistemului de către foarte mulţi contribuabili, multiplicând astfel efectele acestei ordonanţe şi asupra celor care nu vor aplica mecanismul. De exemplu, pentru un mare contribuabil, nivelul datoriilor restante de la care va fi obligat să aplice mecanismul va fi de 1.500 lei”, arată Camera Consultanţilor Fiscali.
De asemenea, începând cu 5 ianuarie vor fi înregistraţi în Registrul persoanelor care aplică mecanismul plăţilor defalcate a TVA contribuabilii care au datorii restante de TVA la 31 decembrie 2017. Aceasta înseamnă că un contribuabil care nu va plăti până pe 31 decembrie 2017 obligaţia privind TVA din decontul care se depune până pe 21 decembrie 2017, şi depăşeşte acele praguri nesemnificative, va trebui sa aplice începând cu 5 ianuarie 2018 mecanismul plăţilor defalcate.
„Deşi la prima vedere numai o parte din contribuabili vor aplica mecanismul plăţilor defalcate şi vor avea conturi speciale de TVA, în realitate toţi contribuabilii vor fi afectaţi. Contribuabilii care nu aplică mecanismul plăţii defalcate a TVA sau nu sunt înregistraţi în scopuri de TVA şi care vor face achiziţii de bunuri/servicii de la contribuabilii care aplică mecanismul, vor fi obligaţi să facă plata defalcată a TVA, corespunzător acestor achiziţii.
Ori, aşa cum am subliniat, plafonul foarte redus al datoriilor restante va face ca mecanismul să fie aplicat de un număr considerabil de contribuabili care vor intra în relaţii comerciale cu cei care nu aplică mecanismul şi care nu au deschise conturi speciale de TVA. Aceasta înseamnă că în anul 2018 toţi contribuabilii care deşi nu aplică mecanismul plăţilor defalcate de TVA, vor trebui: să-şi adapteze sistemele informatice astfel încât să poată face plăţi în contul furnizorilor care aplică mecanismul plăţilor defalcate a TVA; să verifice în Registrul persoanelor care aplică mecanismul plăţilor defalcate a TVA dacă furnizorii aplică mecanismul sau nu; să plătească penalităţi sau amenzi dacă nu fac corect plata TVA din factură în contul de TVA al furnizorului (după 30 de zile, dacă nu se corectează plata eronată a TVA, se aplică o amendă de 50% din suma de TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului.
Dezbaterile din ultima vreme pe acest subiect au demobilizat contribuabilii, mecanismul fiind considerat opţional, dar este cazul să conştientizăm că este un mecanism pseudo-opţional)”, mai arată comunicatul.
Camera consideră regretabil şi faptul că au fost menţinute prevederile conform cărora şi persoanele neplătitoare de TVA, care desfăşoară activităţi economice (sunt persoane impozabile) sau sunt instituţii publice, au obligaţia să facă plata TVA din factura de achiziţii în contul special de TVA al unui furnizor care aplică mecanismul. În această categorie intră mici întreprinderi, grădiniţe, şcoli, spitale, unităţi militare, primării, etc. care, deşi nu sunt înregistrate ca plătitori de TVA, vor avea obligaţia să verifice de fiecare dată, pentru fiecare achiziţie dar şi plată, dacă furnizorul este o persoană care aplică mecanismul plăţilor defalcate a TVA, iar dacă este, să facă plata în contul special de TVA al acestuia.
Proiectul de Lege prevede, de asemenea, şi condiţii de ieşire din sistemul de plată defalcată a TVA după o anumită perioadă, ceea ce conduce la complicarea activităţii persoanelor care nu aplică mecanismul, dar au legături economice cu cei ce îl aplică, acestea fiind obligate să verifice continuu dacă la momentul la care fac o plată furnizorii mai aplică sau nu mecanismul (prin verificarea în Registrul persoanelor care aplică mecanismul plăţilor defalcate a TVA).
Toate aceste sarcini administrative pentru persoanele impozabile care nu aplică sistemul plăţilor defalcate a TVA, indiferent dacă sunt sau nu plătitori de TVA, vor conduce la o îngreunare a activităţii contribuabililor care nu optează pentru aplicarea sistemului, şi prin urmare, aceştia trebuie să se pregătească în continuare pentru aplicarea de la 1 ianuarie 2018 a acestui mecanism.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România