- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.07.2023, 21:21)
- Miruna Diaconu
Cazările locale au făcut avere prin Airbnb şi prin Booking
Cazările locale au încasat 70 de milioane de euro în primele trei luni prin intermediul platformelor Airbnb şi Booking, care percep un comision între 10% şi 30% proprietarilor de cazări, acesta fiind businessul platformelor de plan local, scrie Ziarul Financiar.
Urmărește
1006 afișări
Cazările locale au făcut avere prin Airbnb şi prin Booking
Proprietăţile din România listate pe platformele Airbnb şi Boooking au încasat în primele trei luni ale acestui an 70 milioane euro, potrivit unui calcul realizat de Ziarul Financiar pe baza datelor Eurostat. În primele trei luni din acest an au fost înregistrate peste 870.000 de nopţi de cazare prin intermediul platformelor online Airbnb şi Booking, ceea ce înseamnă o creştere de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, reper pentru piaţa turistică, potrivit datelor Eurostat.
ZF a luat un preţ mediu pe noapte de circa 80 de euro, calculând astfel dimensiunea pieţei platformelor online. Platformele de tip Airbnb şi Booking percep un comision între 10% şi 30% proprietarilor de cazări, acesta fiind businessul platformelor de plan local.
Datele de la Eurostat arată că evoluţia pozitivă a turismului se întâmplă peste tot în Europa, dorinţa oamenilor de a călători s-a tradus într-un număr mai mare de înnoptări înregistrate în mai multe ţări europene în primele trei luni ale acestui an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
Potrivit aceleiaşi surse, prin intermediul platformelor online de rezervări, turiştii au stat 4,6 milioane de nopţi în unităţile de cazare locale în 2022. Datele privind numărul nopţilor petrecute în cazările locale rezervate prin intermediul acestor platforme sunt diferite faţă de informaţiile furnizare de Institutul Naţional de Statistică.
Multe proprietaţi listate pe aceste platforme nu funcţionează legal, deşi preţurile nu sunt diferite faţă de unităţile de cazare clasificate şi care funcţionează în legalitate. Platformele online nu trec printr-un proces de verificare legislativ proprietăţile care se listează.
Totuşi, începând de anul trecut a fost reglementată în România activitatea celor care îşi închiriază casele în regim hotelier. Persoanele care au astfel de apartamente listate pe platforme de tip Airbnb şi Booking.com sunt incluse în categoria operatorilor economici care desfăşoară activităţi de cazare, alimentaţie publică şi alte servicii specifice în structuri de primire turistice. Cu toate acestea, reprezentanţii statului nu au date cu privire la numărul celor care activează în ilegalitate şi nici nu există o formă de control pentru identificarea acestora.
Potrivit unui calcul ZF pe baza datelor Eurostat, platformele online de rezervări au intermediat cazări în valoare totală de peste 360 milioane euro în 2022, fiind înregistrate peste 4,6 milioane înnoptări prin intermediul platformelor de tip Booking.com sau Airbnb.
Aproape 30.000 de proprietăţi din România sunt listate pe platforma Booking.com, pe când Airbnb are în România circa 18.000 de cazări listate, conform platformei de analiză AirDNA, însă multe dintre acestea nici nu sunt hoteluri, ci doar apartamente închiriate în regim hotelier. Numărul proprietăţilor listate pe aceste paltforme variază în funcţie de sezon, în general, în perioada verii, există mai multe cazări disponibile pe platformele online.
Datele Eurostat mai arată faptul că platformele online de rezervări sunt cele mai căutate atunci când vine vorba de turismul rural şi montan. Astfel, cele mai multe nopţi intermediate de platforme au fost înregistrate de proprietăţile din centrul ţării, fiind zona cu cele mai multe nopţi înregistrate de platforme, de circa 1,3 milioane în 2022. La polul opus se află regiunea Sud-Vest Oltenia, cu doar 71.000 de nopţi de cazare înregistrate în 2022.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe