- Home
- Editorialiștii
- (11.01.2025, 08:09)
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
- Ion Cristoiu: Războiul Rece a creat instituţii europene şi mondiale vizînd, prin definiţie, preîntîmpinarea înaintării comunismului dincolo de hotarele stabilite de Ialta. E vorba, desigur, de NATO şi de Consiliul Europei.
- Ion Cristoiu: Ar fi fost normal ca, atît NATO, cît şi Consiliul Europei, instituţii create pe perioada Războiului Rece, să dispară odată cu prăbuşirea inamicului împotriva cărora au fost ridicate, asemenea unor metereze.
- Ion Cristoiu: Dispariţia NATO nu înseamnă atît absenţa unei cetăţi împotriva unui inamic potenţial, cît mai ales rămînerea pe drumuri a unei armate de funcţionari. De-a lungul Războiului Rece, NATO şi-a creat o birocraţie proprie, bine plătită, o birocraţie consumatoare de bani, şi care n-are nici un chef să rămînă şomeră.
Urmărește
346 afișări
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
După 1990, euforia iscată de prăbuşirea comunismului a atins grav luciditatea analiştilor. Chiar dacă între timp s-a renunţat la metaforele ieftine iniţiale, metafore menite mai degrabă a cînta decît a despica firul în patru, totuşi privirea cercetătorilor continuă să fie tulburată de noutatea evenimentului. Criza de nuanţare analitică îşi spune cuvîntul nu numai în judecarea realităţilor postcomuniste, limitate arbitrar doar la fostele ţări socialiste, dar şi în retrospectiva asupra Războiului Rece. Văzut de unii ca un război de-adevăratelea – Cel de-al treilea război mondial –, Războiul Rece şi-a avut efectele sale dezastruoase. Porniţi să le descopere şi să le arate lumii, cu bătăi cocoşeşti din aripi, cercetătorii se opresc de obicei asupra „lagărului sovietic”. Tomuri întregi n-au altă temă decît efectele negative ale Războiului Rece asupra ţărilor aflate pînă în 1989 sub dictatura comunistă. Aş fi spus că nimeni n-a încercat să-şi ridice privirea deasupra întregii planete, pentru a se întreba şi despre moştenirea mondială a Războiului Rece, dacă nu mi-ar fi căzut în mînă lucrarea lui George F. Kennan, At a Century’s Ending: Reflections, 1982-1995, apărută în 1997 în SUA. Autorului nu-i trebuie cine ştie ce prezentare. E vorba de celebrul George F. Kennan, cel care, în 1947, avea să lanseze teoria stăvilirii tăvălugului sovietic, temelie a politicii americane intrate în istorie sub numele de „îndiguire”.
Ce spune Kennan în lucrarea sa? Deşi n-a făcut prăpăd uman şi material, precum cele două războaie mondiale, războaie fierbinţi, ca să le zicem aşa, cel de-al treilea, Războiul Rece, a afectat totuşi starea planetei. Autorul enumeră printre efectele mondiale negative ale Războiului Rece împărţirea politică a continentului european timp de aproape o jumătate de secol, uriaşa risipă de surse în cursa frenetică a înarmării, inventarea şi fabricarea armei nucleare, rămînerea pe planetă, chiar dacă încă nefolosite, a unor stocuri radioactive. Dat fiind că problematica volumului semnat de George F. Kennan vizează doar tangenţial moştenirea Războiului Rece, mi-aş permite să continuu întreprinderea începută de autor, adăugînd efectelor evidenţiate de analistul american alte cîteva, la fel de importante. M-aş referi îndeosebi la faptul că Războiul Rece a creat instituţii europene şi mondiale vizînd, prin definiţie, preîntîmpinarea înaintării comunismului dincolo de hotarele stabilite de Ialta. E vorba, desigur, de NATO şi de Consiliul Europei. După prăbuşirea comunismului, lumea s-a trezit în braţe cu aceşti doi giganţi consumatori de bani prin funcţionărimea angajată, printr-o întreagă infrastructură. Ar fi fost normal ca, atît NATO, cît şi Consiliul Europei, instituţii create pe perioada Războiului Rece, să dispară odată cu prăbuşirea inamicului împotriva cărora au fost ridicate, asemenea unor metereze. Din nefericire, acest proces firesc rămîne extrem de dificil. Renunţarea la NATO nu înseamnă, cum s-ar crede, abandonarea de către Occident a apărării strategice de un inamic potenţial. Nu de alta, dar inamicul, adică Uniunea Sovietică, a dispărut. Oricît s-ar strădui adepţii ţinerii în viaţă a NATO să ne convingă de pericolul pe care-l mai reprezintă Rusia, e greu de crezut că Occidentul mai e ameninţat dinspre Răsărit ca pe vremea Războiului Rece. Dacă există o tendinţă expansionistă a Rusiei, în nici un caz ea nu mai poate atinge forţa mondială pe care o avea răposata Uniune Sovietică. Continuînd o politică dusă de cîteva secole, Moscova nu va renunţa, desigur, la a juca un rol în afacerile europene şi chiar mondiale. Numai că terenul jocului e net diferit de cel din perioada Războiului Rece. Bătălia pentru păstrarea NATO, bătălie în care se înscriu toate discuţiile privind restructurarea organizaţiei, lărgirea sa spre Est, este, în ultimă instanţă, rezultatul extraordinarei presiuni pe care o face acest gigant pentru a putea supravieţui. Să nu uităm că dispariţia NATO nu înseamnă atît absenţa unei cetăţi împotriva unui inamic potenţial, cît mai ales rămînerea pe drumuri a unei armate de funcţionari. De-a lungul Războiului Rece, NATO şi-a creat o birocraţie proprie, bine plătită, o birocraţie consumatoare de bani, şi care, evident, n-are nici un chef să rămînă şomeră.
Mult mai limpede e lupta pentru supravieţuire, cu orice preţ, în cazul Consiliului Europei. Prin statut, acest organism continental e un club select, menit a admite doar ţările care îndeplinesc standardele în materie de democraţie. Consiliul Europei s-a vrut, aşadar, o instituţie menită a contrapune democraţia occidentală totalitarismelor din Est. Odată cu prăbuşirea comunismului, Consiliul s-a văzut fără obiect. Drept urmare, a avut loc o subtilă modificare de statut, prin care instituţia e considerată nu un club, ci o şcoală a democraţiei. Sub acest semn, Consiliul Europei nu numai că a supravieţuit Războiului Rece, dar, mai mult, şi-a lărgit sfera de activitate, incluzînd şi ţări îndoielnice la capitolul democraţie, cum ar fi Ucraina şi Rusia. Şi aici întîlnim o birocraţie care-şi vede ameninţată existenţa de noile condiţii internaţionale. O moştenire a Războiului Rece, de care lumea nu ştie cum să mai scape.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe