- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cehia: Euro îşi face încet loc într-o economie foarte eurosceptică
Angajamentul de a face trecerea la euro la un moment dat a fost o condiţie cheie a aderării la UE, însă după aproape două decenii, Cehia, asemenea tuturor marilor state post-comuniste membre ale blocului, nu se apropie nici pe departe de acest moment, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
În schimb, executivii iau această problemă în propriile mâini, împingând treptat economia către un loc unde se pare că politicienii şi strategii băncii centrale nu vor să meargă.
Date ale băncii centrale a ţării arată că pentru prima dată jumătate din volumul actual al creditelor corporate acordate de băncile locale sunt exprimate în valută, în procent covârşitor în euro, iar procentul este chiar şi mai mare când sunt incluse creditele de la băncile străine. În plus, aproximativ 20% din comerţul local dintre companiile cehe se realizează în euro, în timp ce mulţi exportatori îşi plătesc furnizorii locali în euro, şi nu în coroane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
De când UE şi-a început marea extindere către Est în 2004, Slovenia, Slovacia, cele trei state baltice şi cel mai recent Croaţia au făcut trecerea la euro.
Bulgaria aspiră de asemenea la această mişcare. Cehia împreună cu Ungaria şi Polonia au amânat în mod repetat renunţarea la propriile monede.
În Ungaria, o recesiune de un an şi ameninţarea cu o criză a forintului i-au determinat pe unii lideri de business să ceară măcar un calendar pentru adoptarea euro. Datele arată că 42% din creditele din această ţară sunt în valută.
Cehii însă sunt într-o poziţie mai bună să întrunească condiţiile pentru trecerea la euro. Datoria ţării este una dintre cele mai scăzute din UE raportat la dimensiunea economiei, iar ţara este pe cale să întrunească cerinţele legate de inflaţie şi deficitul bugetar.
Puţine ţări sunt însă la fel de eurosceptice ca Cehia. Temerile privesc costul potenţial al salvării unui nou membru ale zonei euro şi că bunurile şi serviciile se vor scumpi. Astfel, subiectul nu este inclus pe agenda politică.
În acest context, companiile întâmpină probleme într-o ţară care îşi realizează două treimi din exporturi către zona euro. Cu monedele devenind mai volatile din cauza instabilităţii geopolitice, integrarea în blocul economic oferă un plus de protecţie, spun executivii.
Companiile ar putea obţine unele concesii. Există propuneri legislative care le-ar permite acestora contabilitatea în valută.
Divizia Skoda Auto a Volkswagen, cel mai mare producător al ţării, cere de ani întregi adoptarea euro. Compania şi-a trecut deja contabilitatea pe euro în acest an pentru că foloseşte moneda unică pentru cea mai mare parte a tranzacţiilor, incluzând plăţile către mulţi furnizori locali.
Cu exportatorii formând coloana vertebrală a economiei, din ce în ce mai multe companii vor participa la această „tendinţă de euroizare spontană“, arată Radek Spicar, vicepreşedinte al Confederaţiei Industriei, principalul business lobby al ţării.
„Sub influenţa marilor companii, şi alte părţi ale economiei vor face această tranziţie“.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20