- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circa 20.400 de locuri de muncă vacante în trimestrul al patrulea, cele mai multe în industrie
Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al patrulea al anului trecut a fost de 20.400, în scădere cu 2.900 de posturi faţă de trimestrul precedent şi cu 800 faţă de octombrie-decembrie 2009, cele mai multe provenind din industria prelucrătoare, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Circa 20.400 de locuri de muncă vacante în trimestrul al patrulea, cele mai multe în industrie (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
"În trimestrul IV 2010 rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,51%, în scădere cu 0,06 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2009, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,01 puncte procentuale. Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 20,4 mii, în scădere cu 2,9 mii locuri de muncă vacante faţă de trimestrul precedent, respectiv cu 0,8 mii locuri de muncă vacante faţă de acelaşi trimestru al anului 2009", se arată într-un comunicat al INS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În perioada analizată cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,11%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit industria extractivă (0,04%), respectiv activităţile de hoteluri şi restaurante şi tranzacţii imobiliare (0,1%).
O treime (6.800) din numărul total al locurilor de muncă vacante se regăsesc în industria prelucrătoare, unde rata a luat valoarea de 0,71%. Circa 16% din totalul locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (3.300 locuri vacante), iar aproape 13% în administraţia publică (2.600 locuri vacante). Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în activitatea de tranzacţii imobiliare.
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,34 puncte procentuale), respectiv în construcţii (-0,21 puncte procentuale). La polul opus, cu uşoare creşteri, s-au situat activităţile de sănătate şi asistenţă socială (0,28 puncte procentuale), respectiv cele de informaţii şi comunicaţii (0,16 puncte procentuale).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a produs în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (-0,38 puncte procentuale), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-0,37 puncte procentuale). Creşteri mai importante s-au regăsit în activităţile de distribuţie a apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, informaţii şi comunicaţii, respectiv în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (0,33 puncte procentuale).
Comparativ cu cele două perioade analizate, în industria prelucrătoare s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului locurilor de muncă vacante (-1.800 locuri vacante) faţă de trimestrul precedent, concomitent cu cea mai mare creştere (1.600 locuri vacante), dar faţă de trimestrul echivalent al anului 2009. În sănătate şi asistenţă socială, indicatorul a evoluat în sens contrar, adică a înregistrat cea mai mare creştere faţă de trimestrul precedent (900 locuri vacante), respectiv cea mai mare diminuare faţă de aceleaşi trimestru al anului anterior (-1.100 locuri vacante).
Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori s-a referit, în trimestrul IV 2010, la ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,79% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 4.300 locuri vacante) şi de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (0,64% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 4.500 locuri vacante).
Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul agricultorilor şi lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,19% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 0,04 mii locuri vacante).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO