Clienţii firmelor de leasing vor plăti mai greu ratele

O parte din clienţii companiilor de leasing care au obţinut finanţări în euro vor avea probleme la plata ratelor, în special persoanele fizice, pe fondul deprecierii leului în raport cu euro, care determină majorarea sumelor de plată cu circa 10-15% sau mai mult, în funcţie de evoluţia cursului.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Clienţii firmelor de leasing vor plăti mai greu ratele

Clienţii firmelor de leasing vor plăti mai greu ratele

Totodată, Diaconescu consideră că persoanele fizice vor avea mai mult de suferit decât companiile în urma deprecierii leului şi, în consecinţă, a creşterii ratelor lunare, această categorie de clienţi reprezentând 40% în portofoliul Impuls Leasing.

"Suntem destul de deschişi pentru rezolvarea problemelor, dar până acum nu am primit cereri de reeşalonare, iar numărul de rău-platnici n-a crescut faţă de o lună normală. Totuşi vom vedea ce se întâmplă după 25 ianuarie, când facturăm ratele pentru această lună", a mai spus Diaconescu.

Directorul UniCredit Leasing apreciază că întregul buget al clienţilor va fi afectat de creşterea cotaţiei euro, întrucât probabil se vor mări preţurile şi la alte servicii şi bunuri, ceea ce va pune o presiune generalizată pe bugetul companiilor.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului de referinţă, o parte dintre reprezentanţii societăţilor de leasing estimează că, în primul trimestru, se va ajunge la o cotaţie de 4,2-4,3 lei/euro, după care aceasta va scădea la circa 3,9-4 lei/euro, stabilizându-se la această valoare.

"Consider că euro va mai creşte în raport cu leul până la 4,2-4,3 lei în perioada următoare, însă sperăm cu toţii la intervenţia băncii centrale pentru stabilizarea cursului", a afirmat directorul International Leasing.

La rândul său, directorul Impuls Leasing spune că se aşteaptă la stabilizarea cursului de referinţă în jurul valorii de 4,2 lei/euro până în luna martie, după care va coborî la 3,9-4 lei/euro.

"Dacă ne uităm la evoluţia din anii trecuţi, cursul din iarnă a fost mereu mai mare, iar din primăvară a început să scadă", a afirmat Diaconescu.

Pe de altă parte, directorul de marketing al Romstal Leasing, Ionuţ Chirilă, este mai sceptic, anticipând o depreciere a monedei naţionale la 4,4 lei/euro sau chiar mai mult până în primăvară.

"Din păcate, totul depinde de situaţia politică din România, care e din ce în ce mai instabilă, leul depreciindu-se automat prin neîncrederea investitorilor. Depinde de cât de repede se apucă Guvernul de treabă şi cum se gândeşte BNR să protejeze leul", a spus Chirilă.

El consideră că aprecierea euro nu e singura problemă a companiilor de pe piaţa românească, fiind mult mai importantă stagnarea economică.

Analiştii economici apreciază că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată atât timp cât se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent în perioada imediat următoare.

În prima şedinţă de tranzacţionare din anul 2008, cursul oficial calculat de BNR a fost de 3,5971 lei/euro şi a urcat la un maxim al lunii ianuarie de 3,7695 lei/euro. Ulterior, în primele opt luni ale anului cursul a fost relativ stabil, cu o uşoară tendinţă de apreciere, şi a variat între maximul lunii ianuarie şi minimul anului, de 3,4719 lei/ euro, înregistrat la data de 6 august.

Evoluţia cursului de schimb s-a schimbat în luna septembrie, în contextul intensificării problemelor de pe pieţele financiare internaţionale, iar leul a continuat să se deprecieze până la finele anului, când a a atins un maxim al ultimilor patru ani şi două luni de 3,9964 lei/euro. Moneda naţională a încheiat anul la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă în 2008, când un euro valora 3,6102 lei.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici