Comisia Europeană aprobă o schemă românească de credit la export pe termen scurt în valoare de 7,2 milioane euro

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, reintroducerea unei scheme româneşti de credit la export pe termen scurt, cu un buget de aproximativ 7,2 milioane euro.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană  aprobă o schemă românească de credit la export pe termen scurt în valoare de 7,2 milioane euro

Comisia Europeană aprobă o schemă românească de credit la export pe termen scurt în valoare de 7,2 milioane euro

În cadrul schemei, statul român poate acoperi riscurile suportate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri la export mică şi riscurile legate de tranzacţiile de export unice.

Schema a fost aprobată iniţial în august 2014, prelungită în februarie 2017 şi urma să expire în decembrie 2021. În februarie 2022, România a notificat intenţia sa de a reintroduce schema, care se va desfăşura până la 31 decembrie 2026. Cifra de afaceri anuală maximă la export pentru IMM-urile care urmează să fie eligibile este stabilită la 2,5 milioane EUR (o creştere cu 0,5 milioane EUR faţă de schema iniţială).

Comisia a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu Comunicarea din 2021 privind creditele la export pe termen scurt. Comisia a constatat că măsura este necesară, deoarece există o lipsă de produse de asigurare care să acopere riscul de neplată de către cumpărătorii străini pentru IMM-urile cu o cifră de afaceri la export mică şi de asiguratori privaţi care acoperă tranzacţii de export unice (şi anume, asigurări furnizate pentru fiecare tranzacţie în parte şi nu pentru întregul portofoliu de export al unei societăţi).

Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece asigură faptul că România va acoperi numai tranzacţiile pentru care nu este disponibilă acoperire privată pe piaţă, precum şi că asiguratorii privaţi nu sunt excluşi, în cazul în care sunt dispuşi să ofere acoperire pentru astfel de riscuri. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici