Comisia Europeană dă undă verde la finanţări publice de până la 5,2 miliarde de euro pentru proiecte de hidrogen în speranţa de a debloca investiţii majore în sectorul privat

  • Comisia Europeană (CE) a aprobat miercuri, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un al doilea proiect important de interes european comun („IPCEI Hy2Use”) pentru a sprijini cercetarea şi inovarea, precum şi prima desfăşurare industrială şi construcţia de infrastructuri relevante în lanţul valoric al hidrogenului.
  • Proiectul, denumit „IPCEI Hy2Use”, a fost pregătit şi semnat de treisprezece state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Suedia.
Urmărește
10233 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană dă undă verde la finanţări publice de până la 5,2 miliarde de euro pentru proiecte de hidrogen în speranţa de a debloca investiţii majore în sectorul privat
Statele membre vor furniza până la 5,2 miliarde de euro sub formă de finanţare publică, cu obiectivul de a debloca investiţii private suplimentare de şapte miliarde de euro. În cadrul acestei IPCEI, 29 de întreprinderi cu activităţi în unul sau mai multe state membre, inclusiv întreprinderi mici şi mijlocii („IMM-uri”) şi întreprinderi nou-înfiinţate, vor participa la 35 de proiecte, arată comunicatul CE.
 
IPCEI Hy2Use va acoperi o mare parte a lanţului valoric al hidrogenului, sprijinind următoarele elemente:
  • (construcţia de infrastructuri legate de hidrogen, în special electrolizoare de mari dimensiuni şi infrastructuri de transport, pentru producţia, stocarea şi transportul hidrogenului regenerabil şi cu emisii reduse de dioxid de carbon;
  • dezvoltarea de tehnologii inovatoare şi mai durabile pentru integrarea hidrogenului în procesele industriale din mai multe sectoare, în special în cele mai dificil de decarbonizat, cum ar fi oţelul, cimentul şi sticla.

Se aşteaptă ca IPCEI să stimuleze aprovizionarea cu hidrogen regenerabil şi cu emisii reduse de dioxid de carbon, reducând astfel dependenţa de aprovizionarea cu gaze naturale.

Se aşteaptă ca mai multe proiecte să fie puse în aplicare în viitorul apropiat, urmând ca diverse electrolizoare la scară largă să fie operaţionale până în 2024-2026, iar multe dintre tehnologiile inovatoare să fie implementate până în 2026-2027. Apoi, finalizarea proiectului global este planificată pentru 2036, cu termene care variază în funcţie de proiect şi de companiile implicate.
 
Norvegia, ca parte a Spaţiului Economic European, participă, de asemenea, la IPCEI Hy2Use cu două proiecte individuale.
 
IPCEI Hy2Use urmează şi completează prima IPCEI privind lanţul valoric al hidrogenului, IPCEI Hy2Tech, pe care Comisia a aprobat-o pe 15 iulie 2022. Deşi ambele IPCEI abordează lanţul valoric al hidrogenului, Hy2Use se concentrează pe proiecte care nu sunt acoperite de Hy2Tech, şi anume infrastructura legată de hidrogen şi aplicaţiile hidrogenului în sectorul industrial (în timp ce Hy2Tech se concentrează pe utilizatorii finali din sectorul mobilităţii).  
 

Evaluarea Comisiei

 
Comisia Europeană a evaluat proiectul propus în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai exact cu Comunicarea sa privind proiectele importante de interes european comun.
 
În cazul în care iniţiativele private care sprijină inovarea revoluţionară şi construcţia de infrastructuri la scară largă de mare importanţă pentru UE nu se materializează din cauza riscurilor semnificative pe care le implică astfel de proiecte, IPCEI permite statelor membre să intervină împreună pentru a depăşi aceste eşecuri ale pieţei. În acelaşi timp, ele asigură faptul că economia UE în ansamblu beneficiază de pe urma investiţiilor şi limitează potenţialele denaturări ale concurenţei.
 
Şefa CE, Ursula von der Leyen, a reiterat săptămâna trecută sprijinul pentru hidrogen, vorbind despre obiectivele UE. von der Leyen a declarat că „hidrogenul poate schimba regulile jocului pentru Europa”, prin urmare statele Ue trebuie să transforme rolul hidrogenului pentru economie dinspre nişă, la scară largă. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici