CONFERINŢA Mediafax-Coface "Risc de Ţară": Principalele subiecte ale evenimentului

Economiştii şefi ai principalelor bănci din România au făcut o analiză a sistemului bancar, au dezbătut problematica creditării şi situaţia economiei româneşti la Conferinţa de Risc de Ţară, organizată miercuri de Coface în parteneriat cu Mediafax, la care invitat de onoare a fost Leszek Balcerowicz.

Urmărește
1437 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA Mediafax-Coface "Risc de Ţară": Principalele subiecte ale evenimentului

LIVE VIDEO: Dezbatere cu economiştii şefi ai băncilor româneşti, la conferinţa "Risc de Ţară". Invitat de onoare este Prof. Dr. Leszek Balcerowicz (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Balcerowicz: Fără măsuri dure, doctrina Rusiei va fi recunoscută de facto şi se reia cursa înarmării

Occidentul trebuie să adopte măsuri dure împotriva Rusiei, nemilitare, nu doar declaraţii dure, pentru a nu valida de facto politica intervenţionistă a lui Putin, care va duce la reluarea cursei înarmării la nivel mondial şi la pierderea valorii garanţiilor de securitate, spune Leszek Balcerowicz.

Balcerowicz: Deflaţia rea este o poveste fabricată, politicile monetare amână reformele structurale

Politicile monetare laxe, susţinute de politicieni şi analişti, aduc câştiguri pe termen scurt şi permit guvernelor să amâne reformele structurale, care sunt însă de neînlocuit, iar injecţiile masive de lichiditate sunt motivate de pericolul deflaţiei, o poveste fabricată, susţine Leszek Balcerowicz.

Estimarea privind creşterea economică a României în 2014, îmbunătăţită de la 2,1% la 2,3%

Compania Coface a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an la 2,3%, prognoză mai optimistă decât a autorităţilor şi instituţiilor financiare internaţionale, de 2,1-2,2%, potrivit datelor prezentate la Conferinţa de Risc de Ţară organizată de Coface şi Mediafax.

Lazea: Avem nevoie de minim 10 ani ca să ajungem la un PIB/locuitor pentru a fi primiţi în zona euro

România are nevoie de minim 10 ani pentru a ajunge la un nivel al PIB pe locuitor de 60% din media europeană şi, astfel, să fie primită în zona euro, a declarat miercuri Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale la Conferinţa de Risc de ţară 2014 organizată de Coface şi Mediafax.

Dăianu: Trebuie grăbit procesul de aderare la euro, criza din Ucraina a schimbat termenii geopolitici

Zona euro are o relevanţă geopolitică sporită în contextul crizei din Ucraina, iar procesul de aderare ar trebui grăbit, fiind o alegere strategică în termeni geopolitici, în condiţiile în care există riscuri şi costuri suplimentare pentru statele din regiune, apreciază Daniel Dăianu.

Balcerowicz: Ţările care au şi menţin pilonul II de pensii, precum România, trebuie felicitate

Statele care au introdus şi menţin pilonul de pensii private obligatorii, precum România, trebuie felicitate, mai ales în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a datoriei publice mari în toate ţările, a spus, miercuri, Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei şi preşedinte al băncii centrale.

Lazea: Impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat

Impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat, avansul PIB fiind posibil şi fără creditare bancară, spune Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României, menţionând însă că băncile trebuie să se axeze pe împrumuturile acordate firmelor şi mai puţin populaţiei.

Dumitru: Gradul de îndatorare este înalt şi la populaţie şi la firme, care au nevoie de capitalizare

Gradul de îndatorare este mare în România, atât la nivelul populaţiei, unde serviciul datoriei în venitul disponibil este printre cele mai înalte din UE, cât şi pentru firme, unde mai mult de o treime din firmele profitabile au credite bancare, afirmă Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.

Companiile trebuie să deruleze proiecte de investiţii pentru a deveni profitabile şi bancabile

Companiile trebuie să aibă proiecte de investiţii care atrag capital străin sau local şi să devină profitabile pentru a putea accesa credite de la bănci, îmbunătăţind astfel şi raportul dintre îndatorarea firmelor şi capitalul deţinut, consideră Rozalia Pal, economist şef al Garanti Bank.

Muscalu, ING: BNR va rata cel mai probabil ţinta de inflaţie, estimăm o rată de peste 4,5%

Banca Naţională a României va rata cel mai probabil ţinta de inflaţie pentru acest an, rată estimată în prezent de banca centrală la 3,5%, a declarat Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank, care se aşteaptă la o creştere a preţurilor de consum de peste 4,5% până la sfârşitul anului.

Bogza: Salariile din sectorul public trebuie restructurate, iar personalul redus

Anvelopa salarială totală nu mai poate creşte, iar autorităţile trebuie să reanalizeze structura salariilor din sectorul public, majorând veniturile unde este necesar şi reducând personalul, apreciază Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Fondurile de investiţii au circa 150 milioane euro pentru România, dar nu sunt firme interesante

Fondurile de private equity şi de venture capital au la dispoziţie până în 150 milioane de euro pentru investiţii în companii din România, însă în ultimii ani activitatea pe acest segment s-a menţinut la niveluri reduse din cauza lipsei unor ţinte atractive de investiţii şi mediului macroeconomic.

Fondurile de pensii private vor investi 500 milioane euro pe piaţa de capital în 2014-2015

Fondurile de pensii private pot investi în perioada 2014-2015 jumătate de milion de euro pe piaţa de capital, în noi oferte publice, ceea ce ar însemna aproape o dublare a plasamentelor deţinute, de 480 milioane euro la bursa de valori, a declarat Raluca Ţintoiu, CEO ING Pensii. citeşte tot

CITR: Aproape 60% din companiile profitabile au o marjă de profit sub 5%

Mai mult de jumătate din companiile profitabile din România au o marjă de profit sub 5%, cel mai performant sector fiind cel imobiliar, dar unde se regăsesc şi cele mai multe firme neperformante, potrivit unei analize a Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

"Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014", organizată de Coface şi Mediafax, a avut loc miercuri, 9 aprilie, începând cu ora 9.00, la hotel Hilton, invitatul de onoare fiind Prof. Dr. Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei - ministru al Finanţelor şi fost preşedinte al Băncii Naţionale din Polonia, care a venit în România pentru acest eveniment.

Profesorul Leszek Balcerowicz este un renumit economist şi politician, fiind considerat arhitectul reformelor iniţiate în Polonia în 1989, după căderea comunismului. Având realizări remarcabile, el a fost o figură dominantă în dezvoltarea ţării şi în strategia economică a Poloniei în perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorică a Poloniei prin trecerea de la economia centralizată la o economie de piaţă, îmbinând vastele sale cunoştinţe în economie şi ştiinţe sociale cu valorile filozofiei morale şi politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici