Consilier prezidenţial: Sacrificarea investiţiilor publice comportă riscuri pe termen mediu şi lung

Practica încadrării în ţintele de deficit prin sacrificarea investiţiilor publice comportă riscuri pe termen mediu şi lung, arată o analiză a lui Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, prezentată pe blogul personal.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Consilier prezidenţial: Sacrificarea investiţiilor publice comportă riscuri pe termen mediu şi lung

Consilier prezidenţial: Sacrificarea investiţiilor publice comportă riscuri pe termen mediu şi lung

Actualele tendinţe fiscal-bugetare afectează sustenabilitatea finanţelor publice, cu atât mai mult în situaţia continuării politicilor prociclice şi a creşterii cheltuielilor cu caracter permanent, spune consilierul.

Politicile fiscale prociclice care au debutat în 2015 au atras deviaţia semnificativă a deficitului bugetar, într-un context general de consolidare fiscală în UE, datoria publică se menţine în parametri sustenabili, însă deficitele bugetare persistente vor amplifica povara acesteia, mai ales dacă condiţiile externe se înrăutăţesc, spune consilierul. Încadrarea deficitului în ţinta de 3% comportă unele riscuri: dacă estimările de venituri se dovedesc nerealiste, cum ar fi TVA split (0,5% din PIB), respectarea ţintei de deficit va atrage din nou măsuri ad-hoc şi/sau comprimarea investiţiilor publice.

Creşterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, şi în creşterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuşi, performanţe reduse în planul colectării şi administrării fiscale.

Ocuparea forţei de muncă este în continuă creştere, rata şomajului consemnând un minim istoric, însă piaţa muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate. Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanţa de plăţi. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb şi ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaţioniste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice.

Acesta este contextul în care se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dintre consum spre investiţii. Esenţială este îmbunătăţirea calităţii investiţiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport. Totodată, pentru susţinerea iniţiativei private şi a mediului de afaceri, este vital să se asigure predictibilitatea economică şi perspectiva sustenabilităţii, puternic afectate în ultima perioadă prin iniţiative fiscale insuficient fundamentate în planul oportunităţii şi al impactului economic. Consolidarea performanţelor economice reclamă priorităţi clare în planul politicilor structurale, inclusiv prin întărirea disciplinei financiare în economie şi îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste în sectorul companiilor de stat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici