- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Contribuţia la Pilonul II nu trebuie blocată, ci accelerată
Sistemul local de pensii private obligatorii (Pilonul II) deţine toate elementele pentru a face performanţă în beneficiul participanţilor, iar contribuţiile nu trebuie "tăiate", ci accelerate, pentru a asigura pensii private decente, a declarat, joi, secretarul general al APAPR, Mihai Bobocea.
"Pilonul II românesc are un avantaj major, respectiv una dintre cele mai moderne şi eficiente arhitecturi instituţionale, dar şi un dezavantaj major, reprezentat de cel mai redus nivel al contribuţiilor dintre toate sistemele similare", a spus Bobocea în conferinţa "Mediafax Talks about Private Pensions".
Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) prevede ca o parte din contribuţia pe care o plăteşte fiecare angajat la bugetul asigurărilor sociale de stat să intre în administrare privată. În 2008, această contribuţie a reprezentat 2% din suma de 9,5% plătită de fiecare angajat la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar până în 2016 va ajunge la 6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit legislaţiei, contribuţia la Pilonul II va creşte cu 2,5% în 2009, dar în bugetul de stat a fost prevăzută suma care va acoperi doar 2%.
"Răul nu a fost încă făcut. Situaţia poate fi îndreptată prin ordonanţă de urgenţă până pe 20 martie, pentru respectarea Legii 411/2004", a spus Bobocea.
El a adăugat că Cehia pregăteşte legislaţia pentru un Pilon II cu contribuţii iniţiale de 6%.
Demografia României este într-o stare foarte proastă
Bobocea a spus că, având în vedere starea actuală şi evoluţia demografică a României, existenţa unui Pilon II de pensii private, care să preia în viitor presiunile din sistemul public de pensii, este absolut necesară.
"Demografia României este într-o stare foarte proastă, iar evoluţiile aşteptate sunt foarte sumbre. Bugetul public de pensii şi-a atins limitele, iar sustenabilitatea sa pe termen mediu şi lung tinde spre zero. Nevoia de reformă este mai mult decât evidentă", a spus Bobocea.
Populaţia României a scăzut de la 23,2 milioane de locuitori, în 1990, la 21,4 milioane de locuitori, la finele anului trecut.
Până la finele anului 2050, România va avea 16-17 milioane de locuitori, sau 13,3 milioane de locuitori, în varianta cea mai pesimistă, prezentată de Banca Europeană pentru Recontrucţie şi Dezvoltare.
Evoluţiile demografice au afectat situaţia sistemului public de pensii
"Evoluţiile demografice au afectat situaţia sistemului public de pensii din România. Astfel, raportul salariaţi/pensionari era 3,3/1 în 1990 şi a ajuns la 1/1, în 2008, iar Eurostat anticipează că în 2050 acest raport va fi 0,4/1", a spus Bobocea.
Reprezentantul APAPR a spus că înghetarea contribuţiei la Pilonul II în acest an este o eroare gravă, o măsură cu efecte reduse la buget, dar cu costuri uriaşe pe termen lung.
"Efectul acestei măsuri îl reprezintă o economie de 250 milioane de lei la bugetul de stat. Măsura va afecta grav interesele a 4,6 milioane de participanţi, poate reduce pensia lunară a participanţilor cu până la 15% şi aduce probleme de imagine şi încredere pentru România", a spus Bobocea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO