Cum şi-a început Copos afacerile? Cu diurna dintr-o deplasare în Coreea de Nord, în noiembrie '89

O parte din banii cu care George Copos a început prima afacere au provenit din diurna pentru o deplasare în Coreea de Nord, în noiembrie 1989, la Festivalul Mondial al Tineretului, alături de Adrian Năstase, Adrian Severin şi Mugur Isărescu.

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului Cum şi-a început Copos afacerile? Cu diurna dintr-o deplasare în Coreea de Nord, în noiembrie '89

Copos şi-a început prima afacere cu diurna dintr-o deplasare la Phenian, în noiembrie '89 (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Copos a spus că avea două variante în 1990. Una dintre ele era să rămână "simplu funcţionar" la stat. "Sigur nu eram restructurat acum", a spus marţi omul de afaceri la o conferinţă de aniversare a 20 de ani de businness.

A doua variantă, pe care a şi mers, a fost să înceapă o afacere şi astfel a deschis o cofetărie în anul 1990, din care ulterior s-a dezvoltat holdingul Ana.

Omul de afaceri şi-a amintit cum în primul an de business se trezea în fiecare dimineaţă la 3:30 şi cum circula cu "un Aro nenorocit", care de multe ori refuza să pornească. El spune că era obligat să reuşească, pentru că îşi gajase casa, maşina şi aparatura electrocasnică în contul unui credit de 25.000 de dolari, obţinut de la BCR.

Cu aceşti bani, cărora le-a mai adăugat 1.500 de dolari, a început investiţia în prima cofetărie.

"Avusesem doar 1.500 de dolari din ultima deplasare pe care am făcut-o în 1989, în luna noiembrie, cu Adrian Năstase, cu Mugur Isărescu, cu Adrian Severin la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Phenian. Reprezentam o federaţie studenţească şi aveam diurnă în dolari. Eram cel mai puternic acolo, aveam maşină la dispoziţie... A fost o chestie foarte interesantă", a povestit Copos.

În 1991 a cumpărat un spaţiu pe Calea Dorobanţilor, unde a deschis un magazin de electrocasnice, iar peste puţin timp a devenit distribuitorul exclusiv al Samsung în România. Activitatea cu electrocasnice a fost stopată în anii 2000, pentru că a crezut că după intrarea României în Uniunea Europeană toţi distribuitorii vor da faliment.

"De fotbal n-aş vrea să spun mai multe. După ce am văzut aseara la El Clasico (Barcelona-Real Madrid, scor 5-0) nu mai putem vorbi de fotbal", a spus Copos.

El susţine că în 1996 avea în bănci 30-40 de milioane de dolari, pe care a decis să-i investească. Astfel, a cumpărat fabrica Ana Imep, decizia fiind una bună.

"Am cumpărat trei hoteluri în Braşov, dar n-a fost o decizie bună, pentru că n-am luat niciun dividend până acum, deşi am investit în ele circa 25 de milioane de euro. Au venit apoi canadienii, americanii, am cumpărat 9,6% din Mobifon, dar apoi, prin mărire de capital social, am vândut o parte şi aici a fost o mare greşeală. Dacă rămâneam acum cu 9,6% stăteam undeva în Maldive cu toţii şi nu trebuia să facem nimic. Nu făceam nici prăjituri, nici transport pe cablu, nici industrie hotelieră, şi era frumos", a povestit Copos.

Şi achiziţia, în 2001, a hotelului Europa din Eforie Nord a fost o mare greşeală, însă cumpărarea hotelurilor Flora (actualul Crowne Plaza) şi a Hilton, au fost decizii bune.

Copos a amintit şi de cele 10 milioane de euro recent investite într-un spa la Poiana Braşov, construcţia unui nou sediu şi a unui bloc de apartamente şi renovarea hotelului Sportul. El a spus că în luna martie a anului viitor va începe construcţia clădirii de birouri Ana Tower.

El s-a plâns şi de lipsa încasărilor la cele trei hoteluri din Poiana Braşov şi a încercat să fie convingător când a spus că nu le închide pentru a nu da afară cei 200 de angajaţi.

"Aveam varianta să le închid pe toate, dar se pierdeau 200 de locuri de muncă, sau să riscăm, ceea ce am şi făcut, şi toată vara am stat pe şantier. E o greşeală că am investit la munte, dar ce făceau aceşti oameni, dacă le spuneam că închid hotelurile", a spus omul de afaceri.

Copos a vorbit şi de un credit de 29 de milioane de euro obţinut de la BRD în plină criză, dar şi de afacerile de 75 de milioane de euro, în stagnare la 10 luni pe întregul grup.

Printre erorile pe care le-a făcut şi le regretă se numără prezenţa în Senat, în perioada 2004-2008 şi Guvern, între 2004 şi 2006.

El a spus că în anul 2013, când îşi va încheia studiile în străinătate, fiica sa va veni la conducerea Ana Holding. "Este vicepreşedintele unei organizaţii de studenţi din Harvard. Îi place să se implice", a adăugat omul de afaceri.

Copos nu a rarat nici de această dată ocazia să susţină că nu este un om bogat.

"Mă simt un om împlinit. Nu sunt un om bogat. Cum spunea Napoleon: «Succesul înseamnă invidie, insuccesul înseamnă singurătate»", a mai spus Copos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici