Depozitele bancare dau randamente scăzute. Unde se mai pot plasa banii

Analiştii economici susţin că fondurile de investiţii au avut anul acesta randamente de trei-patru ori mai mari decât depozitele bancare. Însă de la începutul lui 2017 se aşteaptă o creştere a dobânzilor.

Urmărește
3926 afișări
Imaginea articolului Depozitele bancare dau randamente scăzute. Unde se mai pot plasa banii

Depozitele bancare dau randamente scăzute. Unde se mai pot plasa banii

Dobânzile scăzute la depozite i-au determinat pe mulţi dintre clienţii băncilor să se reorienteze către alte instrumente de economisire. Însă de la începutul anului viitor se aşteaptă o uşoară revenire a acestora. Analiştii economici susţin că fondurile de investiţii au avut randamente de trei-patru ori mai mari decât depozitele, iar cei ce dispun de mai mulţi bani îi pot plasa în investiţii imobiliare, preţurile fiind atractive.

Analistul economic Aurelian Dochia a explicat, pentru MEDIAFAX, că produsele de economisire în care se pot plasa banii depind în primul rând de suma disponibilă, dar şi de apetitul (sau, după caz, aversiunea) pentru risc.

„În general persoanele mai în vârstă sunt mai puţin dispuse să rişte, comparativ cu persoanele mai tinere. Cel mai la îndemână pentru multe persoane, pe lângă depozitele bancare, rămân fondurile de investiţii. Sunt foarte multe fonduri în România cu diverse profile şi cel care gestionează fondul este obligat să spună şi profilul de risc. Au randamente bune. Au fost fonduri care au depăşit de trei-patru ori dobânzile bancare în acest an”, susţine Dochia.

Însă cei care îşi plasează banii în fonduri trebuie să ştie că acestea au limitări, mai precis nu poţi retrage banii în primele luni pentru că se plăteşte un comision.

„Pentru cine are curajul şi priceperea se poate discuta de crearea unui portofoliu personal de plasamente. Este vorba de un plasament diversificat în diferite titluri cum sunt obligaţiunile guvernamentale, care în momentul de faţă puţine emisiuni se adresează direct populaţiei însă se pot achiziţiona prin bănci. O altă opţiune este bursa unde randamentele ar trebui să fie ceva mai bune. Din păcate, în România anul acesta bursa nu a mers atât de bine şi nu a constituit un plasament foarte interesant per total. Însă au fost companii care au mers mai bine şi s-au dezvoltat mai bine decât piaţa”, detaliază analistul economic.

Acesta este de părere că, pentru persoanele care dispun de sume mai mari, plasamentele imobiliare sunt o variantă foarte bună. „Aici nu vorbim de un plasament pe termen scurt, fiindcă piaţa nu mai este aşa de lichidă. Preţurile nu mai cresc atât de repede în termen scurt. Se poate câştiga prin închirierea imobilelor respective, iar pe termen mai lung se speră la alinierea preţurilor cu cele la nivel european”, subliniază Aurelian Dochia.

În schimb, economistul şef la Ing Bank, Ciprian Dascălu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în perioada următoare se aşteaptă o creştere a ratelor de dobândă, la nivel global, dar şi în România.

„Ne aşteptăm şi la nivel global ca, pe diverse monede, curbele de randamente să crească. În România, acest lucru se va întâmpla în prima parte a anului viitor. Am văzut că dobânzile pe termen lung, la titlurile de stat, au început să crească deja, semnalul fiind tras de alegerea lui Trump în SUA, care promite un stimul fiscal care se aşteaptă să creeze inflaţie. Inflaţie mai ridicată, dobânzi mai ridicate”, arată Ciprian Dascălu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici