- Home
- Economic
- CERNAVODĂ, (04.05.2018, 19:53)
- Bianca Ciocotisan
Directorul Nuclearelectrica: Negociem cu partenerii chinezi proiectele pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a declarat vineri într-o conferinţă de presă la Cernavodă că momentan compania se află în stadiul de negociere a contractului pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă cu partenerii chinezi.
Urmărește
957 afișări
Directorul Nuclearelectrica: Negociem cu partenerii chinezi proiectele pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă
„Cu privire la Unităţile 3 şi 4, noi suntem momentan în negocieri cu partenerii noştri chinezi, am mai primit un nou mandat de 6 luni de negociere din partea acţionarilor, care a fost aprobat în 2 martie 2018”, a precizat Cosmin Ghiţă.
Directorul general Nuclearelectrica a precizat că un astfel de contract conţine mai multe aspecte ce trebuiesc negociate.
„Un astfel de contract are multe aspecte care trebuiesc negociate, nu vă pot da mai multe detalii deoarece am semnat un contract de confidenţialitate, dar pot să vă spun că, dacă operam conform stategiei de investiţii în baza căreia noi ne dezvoltăm colaborarea cu chinezii, specialistii noştri ar opera aceste centrale”, a subliniat Cosmin Ghiţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Israel şi Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
Directorul general Nuclearelectrica a mai menţionat că „la finalul acestor 6 luni de negociere vom revizui oportunitatea de a merge înainte sau de a lua alte acţiuni, depinzând unde ne aflăm în momentul respectiv cu partenerii chinezi în negocieri. Dacă am definitivat acordul, sau dacă s-a luat o decizie finală asupra proiectului”.
Dezvoltarea de noi unităţi nucleare în România se află în discuţie încă din 2003.
Studiul de fezabilitate realizat de Deloitte&Touche şi prezentat Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica în luna martie 2006, a identificat ca soluţie optimă pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, înfiinţarea unei Companii de Proiect formată din investitori locali şi străini. Guvernul român şi-a demonstrat angajamentul pentru acest proiect când a anunţat la data de 14 septembrie 2006 realizarea a două noi unităţi nucleare îin România.
Unităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare este de 15% la Unitatea 3 şi de 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbinei şi clădirea de servicii.
Prin Hotărârea de guvern nr. 643/2007, Guvernul României a aprobat strategia de atragere a investitorilor în vederea realizării Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă inclusiv graficul de înfiinţare a noii companii responsabilă cu finalizarea proiectului. În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului. fiecare investitor obţinând un procent din numărul total de acţiuni, proporţional cu capitalul investit: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal Romania (6,2%), CEZ Republica Cehă (9,15%), GDF SUEZ Belgia (9,15%), ENEL Italia (9,15%), Iberdrola Spania (6,2%) şi RWE Power Germany (9,15%).
La 29 martie 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear SA la Registrul Comerţului şi a fost desemnată echipa managerială. EnergoNuclear este o companie cu capital public-privat.
Citeşte şi: Dragnea, în scrisoarea către BNR: "Aţi indus o stare de neîncredere în Guvern" / Replica Băncii Naţionale
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Trump: „Ostaticii vor fi eliberați rapid”
Citește pe www.zf.ro: Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce drame ascunde familia Eminescu? Mulți dintre cei 11 copii ai Ralucăi și ai lui Gheorghe Eminovici au avut un destin tragic
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe