Discuţiile din UE privind pactul de competitivitate au înregistrat progrese

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au făcut progrese în discuţiile referitoare la pactul de competitivitate şi vor organiza noi întâlniri pentru a spori şansele de a ajunge la un acord până la sfârşitul lui martie, transmite Reuters.

Urmărește
8 afișări

Participanţii au decis totodată ca Mecanismul European de Stabilitate, care va înlocui în 2013 Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, va fi în valoare de 500 de miliarde de euro.

După reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, statele membre au indicat că vor să stabilească măsuri de îmbunătăţire a competitivităţii lor economice, în conformitate cu solicitarea Germaniei.

În schimb, autorităţile germane vor susţine consolidarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, mecanismul temporar de salvare destinat zonei euro.

"Mai avem de lucru, dar am progresat în privinţa clarificării poziţiilor statelor membre", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare.

Liderii UE ar trebui să semneze un acord la summitul de la Bruxelles din 24-25 martie, dar între timp vor mai avea loc câteva întâlniri pentru stabilirea detaliilor.

De asemenea, există deja planuri pentru un summit suplimentar al liderilor din zona euro, pe 11 martie, iar miniştrii de Finanţe din regiune se vor întâlni din nou pe 14 martie şi posibil pe 21 martie.

Finlanda a anunţat, marţi, că va organiza pe 4 martie, la Helsinki, întâlnirea a 14 lideri din UE, toţi din Partidul Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European, pentru a încercă să ajungă la un punct de vedere comun.

Statul finlandez trebuie să dizolve Parlamentul pe 15 martie, pentru a organiza alegeri parlamentare pe 17 aprilie. În consecinţă, singura şansă pentru semnarea unui acord până la sfârşitul lunii martie este întâlnirea de pe 11 martie.

Franţa şi Germania au propus includerea în legislaţia naţională a unor limite pentru datoriile publice, majorarea vârstei de pensionare în funcţie de demografie, eliminarea indexării salariilor după inflaţie şi introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor.

Propuneri asemănătoare au fost făcute luna trecută de Comisia Europeană, iar miniştrii de Finanţe au indicat marţi că ar putea susţine ideile Executivului UE, adoptând astfel unele din prevederile pactului franco-german.

În concluziile întâlnirii de marţi, miniştrii de Finanţe au convenit că asigurarea sustenabilităţii datoriilor este de o importanţă majoră.

Este probabil ca miniştrii să susţină şi cererea franco-germană de creştere a vârstei de pensionare.

Potrivit Consiliului european, "consolidarea fiscală trebuie să fie însoţită de reforme menite să asigure sisteme de pensii sustenabile şi adecvate, notabil prin creşterea vârstei de pensionare", se arată în proiect.

Zona euro are la dispoziţie mai puţin de 40 de zile pentru un acord al celor 17 state membre. Un eşec, care rămâne o posibilitate, poate readuce tensiunile pe piaţa financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici