- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emigranţii au trimis anul trecut în ţările de origine peste 300 miliarde dolari
Banii trimişi în ţările de origine de către emigranţi au depăşit anul trecut 300 miliarde dolari, iar această sursă de venituri în creştere trebuie să fie protejată şi canalizată pentru a fi în beneficiul familiilor şi economiilor cele mai sărace din lume, potrivit UNCTAD.
Emigranţii au trimis anul trecut în ţările de origine peste 300 miliarde dolari (Imagine: Shutterstock)
Remiterile au ajuns să reprezinte o forţă economică majoră şi trebuie să fie mai bine înţelese şi orientate către dezvoltare, potrivit participanţilor la reuniunea "Maximizarea impactului remiterilor asupra dezvoltării", organizată de UNCTAD.
Discuţiile s-au concentrat pe mijloacele şi precondiţiile necesare pentru creşterea contribuţiei remiterilor la dezvoltare şi pe depăşirea dificultăţilor practice de trimitere a banilor în ţările de origine.
Participanţii au discutat şi despre eliminarea barierelor în calea fluxului de remiteri, inclusiv prin acorduri comerciale şi de cooperare care să faciliteze migraţia temporară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Remiterile reprezintă circa 2% din PIB-ul tuturor ţărilor în dezvoltare, iar în cazul unora dintre acestea procentajul este mai mare", a declarat secretarul general adjunct al UNCTAD, Petko Draganov.
În Lesotho, Nepal, Samoa, Haiti şi Bangladesh, aceste transferuri de bani reprezintă 8% din PIB, a mai spus el, adăugând că remiterile au redus sărăcia la nivelul gospodăriilor în multe ţări în dezvoltare.
Un studiu recent al UNCTAD a constatat că în ţările unde remiterile reprezintă minim 5% din PIB, o creştere medie de 10% a acestora duce la o scădere cu 3,9% a ratei de sărăcie.
Dovezile arată că o parte semnificativă din banii trimişi către ţările în dezvoltare sunt cheltuiţi pentru consum şi capital uman.
"Accentul pe alimentaţie, educaţie, locuinţe, sănătate şi alte investiţii asociate poate contribui la progresul economic al ţărilor sărace", a spus Draganov.
El a adăugat, alături de alţi participanţi, că trimiterea banilor în ţările de origine costă în medie circa 8,7% din sumă şi nu există încă sisteme sigure, accesibile de transfer.
Dian Triansyah Djani, ambasador al Indoneziei pentru organizaţiile internaţionale de la Geneva, a declarat că numărul emigranţilor a crescut din cauza crizei economice mondiale, ca şi volumul remiterilor, dar transferurile de bani sunt afectate de problemele sistemice.
Participanţii consideră că politicile integrate şi coerente, cadrul legislativ pentru migraţie, remiteri şi dezvoltare, reprezintă o componentă esenţială pentru strategiile naţionale de dezvoltare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO