- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce nu se ieftinesc creditele în euro?
Euribor, dobânda la care băncile se împrumută în euro de pe piaţa interbancară, a atins minimul ultimelor 12 luni datorită lichidităţilor masive pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le pune la dispoziţia băncilor pentru a preveni o criză în sistemul financiar. Cu toate acestea, în România tendinţa este ca împrumuturile în euro să se scumpească.
Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce nu se ieftinesc creditele în euro? (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Dobânda Euribor la trei luni, de referinţă pentru împrumuturile în euro de pe piaţa interbancară, a atins miercuri 1,07%, cel mai redus nivel de după 28 ianuarie 2011, scrie Financial Times. Fondurile de sute de miliarde de euro pe care BCE le pune la dispoziţia băncilor prin intermediul programului de creditare pe trei ani fac ca băncile să nu fie nevoite să apeleze la pieţele private pentru a strânge lichidităţi.
Accesul facil la creditare face, la rândul lui, ca dobânzile să scadă. Totodată, analiştii apreciază că perspectiva ca dobânzile, stabilite de băncile centrale, să rămână la ni-veluri scăzute în următorii ani a dus la diminuarea costurilor de finanţare pentru băncile comerciale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În România, 60% din totalul creditelor este în valută, iar 90% din acestea sunt împrumuturi în euro. Reducerea dobânzii Euribor, de care se ţine cont în calcularea dobânzilor creditelor în euro acordate de bănci, ar trebui în teorie să diminueze costul împrumuturilor. Cu toate acestea, mai multe bănci, printre care Emporiki, BCR, Raiffeisen şi Garanti Bank au scumpit creditele la începutul acestui an, pe motiv că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi. Cum se explică această situaţie?
Structura pieţei financiare din România, unde ponderea băncilor în sistemul financiar este foarte mare, permite instituţiilor de credit să influenţeze foarte mult dobânzile, apreciază analistul economic Laurian Lungu. Situaţia reflectă însă mai multe aspecte, printre care structura pieţei financiare din România, dar şi diferenţele regionale dintre Est şi Vest.
"În România, băncile au reacţionat la condiţiile locale în sensul că provizioanele constituite de aceste instituţii au crescut, gradul de îndatorare al populaţiei este ridicat, iar credibilitatea instituţiilor de credit s-a redus pentru că perspectivele la nivel european sunt reduse", a afirmat Laurian Lungu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO