- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Farmache: Cel mai bine pentru FP ar fi să accelereze procedurile de listare la BVB
Cea mai bună soluţie pentru acţionarii Fondului Proprietatea ar fi, probabil, accelerarea procedurilor de listare la Bursa de Valori Bucureşti, deşi tranzacţionarea pe sistemul alternativ ar aduce un plus de transparenţă în următoarea perioadă, apreciază preşedintele Bursei, Stere Farmache.
Farmache: Cel mai bine pentru FP ar fi să accelereze procedurile de listare la BVB (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
"Nu subestimez rolul pe care ar putea să îl aibă sistemul alternativ de tranzacţionare, iar probabil era bine să fi existat un minim de tranzacţionare pe această platformă, cu acţiuni mai puţin sensibile şi nu de o asemenea anvergură", a spus Farmache, la un seminar organizat de Fondul Proprietatea şi MEDIAFAX privind oportunitatea tranzacţionării acţiunilor Fondului pe platforma Romanian Over-The-Counter (ROTC).
Deşi recunoaşte că sistemul de tranzacţionare alternativ are o reglementare foarte joasă, oficialul BVB a evidenţiat avantajul unui preţ de referinţă care poate fi anunţat la sfârşitul zilei de tranzacţionare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
"Preţurile acţiunilor tranzacţionate pe o bursă faţă de o piaţă neorganizată sunt mai mari cu 20-25%", a adăugat Farmache.
El a mai spus că sistemul ROTC nu exclude şi tranzacţiile directe.
O pledoarie mai mult spre listarea directă pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti a avut şi reprezentantul pentru Europa Centrală şi de Est al Schroders Investment Management, Adrian Harris, deşi estimează că procesul nu va avea loc mai devreme de 12 luni.
"Fără un plan manager şi un plan de afaceri există oricum prea puţine informaţii pentru a se forma un preţ corect pe piaţă", a spus Harris.
El a arătat că suspendarea procesului de numire a administratorului şi începerea procedurilor de listare au adus deja semnale negative pentru investitorii internaţionali.
Reprezentantul Schroders susţine că listarea nu ar fi de dorit mai devreme de un an, procesul trebuie bine pregătit şi să includă road show-uri în principalele capitale financiare.
În acest context, directorul general al Erste Asset Management, Dragoş Neacşu, consideră că Fondul Proprietatea ar trebui să ia o opţiune serioasă pentru o dublă listare atât la Bucureşti, cât şi pe o altă mare piaţă europeană.
"Nu cred că trebuie exclusă dubla listare. Este un proiect mare şi FP nu ar trebui să aibă complexe de provincialism", a spus Neacşu.
El a ţinut să transmită un semnal autorităţilor pentru semnarea imediată a contractului cu Franklin Templeton şi reluarea procedurilor de listare, care să devină efectivă anul viitor.
"Este important să fructificăm această şansă, pentru că în 2010 vom avea o oportunitate dată de pieţe şi investitori pentru oferte publice iniţiale, iar Fondul Proprietatea va reprezenta vârful de lance", a adăugat Neacşu.
Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005. Acţionarul majoritar al Fondului este Ministerul Finanţelor, cu 63,2% din acţiuni, în timp ce persoanele juridice au 8,2% din capital, iar persoanele fizice - 28,6%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO