- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a urcat la 3,2% proiecţia de creştere a PIB pentru Europa Centrală şi de Est din acest an
FMI a îmbunătăţit cu 0,4 puncte procentuale proiecţia de creştere economică pentru Europa Centrală şi de Est din acest an, la 3,2%, apreciind totodată că economia globală îşi va continua revenirea, în pofida turbulenţelor financiare, potrivit unei actualizări a raportului World Economic Outlook.
FMI a urcat la 3,2% proiecţia de creştere a PIB pentru Europa Centrală şi de Est din acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
FMI a menţinut, totodată, la 3,4% estimarea de creştere economică din Europa Centrală şi de Est pentru 2011. Cea mai recentă ediţie a raportului World Economic Outlook a fost publicată în aprilie. În plus, instituţia financiară internaţională anticipează că în ultimele trei luni ale anilor 2010 şi 2011, Produsul Intern Brut (PIB) al regiunii va avansa în ritm anual cu 2,3% şi, respectiv, 3,5%.
Pentru Uniunea Europeană (UE), FMI a menţinut la 1% estimarea de avans economic din acest an şi a coborât uşor, cu 0,2 puncte procentuale, la 1,6%, prognoza referitoare la 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Proiecţia privind creşterea economiei globale din acest an a fost ridicată cu 0,4 puncte procentuale, la 4,6%. Estimarea pentru avansul de anul viitor a rămas aceeaşi ca în raportul iniţial, la 4,3%.
Economia globală a crescut cu un ritm anualizat de peste 5% în primul trimestru, notează FMI. Evoluţia a întrecut estimările raportului din aprilie, datorită avansului puternic din Asia. La nivel general, există semne încurajatoare privind creşterea cererii private.
În Europa, îngrijorările referitoare la riscurile datoriilor suverane au contaminat sectorul bancar. Presiunile legate de finanţare au revenit şi s-au propagat pe pieţele interbancare. În acelaşi timp, au reapărut îndoieli legate de sustenabilitatea revenirii economiei globale.
Cu toate acestea, posibilitatea ca stresul financiar să afecteze avansul economiei globale este redusă.
Actualele proiecţii ale FMI se bazează pe scenariul conform căruia problemele financiare ale zonei euro vor avea efecte negative limitate în alte regiuni, iar întreruperea fluxului de capital spre economiile emergente şi în curs de dezvoltare va fi temporară.
Totuşi, instituţia apreciază că riscurile privind economia globală au crescut rapid. Pe termen scurt, principalul risc este reprezentat de accentuarea stresului financiar şi a posibilităţii de contaminare, în contextul creşterii îngrijorărilor legate de datoriile suverane.
Pentru eliminarea problemelor zonei euro, FMI recomandă elaborarea de politici coordonate pentru recâştigarea încrederii.
În zona euro, economia va creşte cu 1% în acest an, estimare nemodificată faţă de cea din aprilie. În 2011, PIB ar urma să avanseze cu 1,3%. Proiecţia este cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât cea iniţială.
Pentru Germania, cea mai mare economie a Europei, FMI a majorat cu 0,2 puncte, la 1,4%, prognoza de avans al PIB din acest an. Anul viitor, economia va creşte cu 1,6%, ritm uşor mai lent decât cel anticipat anterior.
Referitor la SUA, cea mai mare economie a lumii, instituţia financiară internaţională a majorat cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, şi cu 0,3 puncte procentuale, la 2,9%, estimările de avans al PIB pentru 2010 şi respectiv 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO