- Home
- Economic
- BERLIN, (28.09.2011, 16:34)
- Marius Oncu ,
Grecia ar trebui să-şi vândă toate activele publice pentru 125 miliarde euro. Ce plan secret au realizat consultanţi germani influenţi
Grecia ar trebui să includă toate activele publice întră-o structură pe care să o vândă unei instituţii europene pentru125 miliarde euro şi să-şi reducă astfel nivelul de îndatorare de la 145% din PIB la 88%, potivit unui plan secret realizat de consultanţi germani apropiaţi guvernului de la Berlin.
Urmărește
1347 afișări
Grecia ar trebui să-şi vândă toate activele publice pentru 125 miliarde euro. Ce plan secret au realizat consultanţi germani influenţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Planul, numit "Eureca" a fost realizat de consultanţi foarte influenţi în guvernul cancelarului Angela Merkel, conduşi de directorul general al companiei Roland Berger, Martin Wittig, potrivit cotidianului La Tribune.
Propunerea include şase faze. În prima etapă, Grecia ar trebui să includă într-o structură comună toate activele publice (bănci, imobiliare, telecom, porturi, et.c.), asemănătoare agenţiei Treuhandanstalt, înfiinţată în 1990 pentru a privatiza 8.500 de companii publice din Germania de Est. Activele sunt estimate la 125 miliarde de euro, sumă calculată în funcţie de valoarea unor proprietăţi scoase deja la privatizare de guvernul de la Atena.
Al doilea pas prevede ca o instituţie europeană, finanţată de state, să cumpere fondul înfiinţat de Grecia. Instituţia europeană respectivă ar trebui să privatizeze activele, cu termen limită în 2025.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Grecia va primi 125 de miliarde de euro pentru a-şi răscumpăra obligaţiunile de la Banca Centrală Europeană (BCE) şi Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară. Efectul imediat al acestui al treilea pas ar fi reducerea datoriei publice de la 145% din PIB la 88%. Expunerea BCE pe Grecia ar fi redusă la zero, situaţie care ar avea un efect calmant asupra contribuabililor europeni. Dobânzile pentru Grecia ar coborî puternic şi ar putea pemite statului elen să se împrumute din nou de pe pieţele financiare.
În a patra etapă, instituţia europeană va investi 20 de miliarde de euro în restructurrea activelor pentru a le creşte valoarea cu circa 50 de miliarde de euro. Valoarea acestor investiţii poate fi majorată cu 10-15 miliarde de euro din fondurile structurale pe care Grecia nu le utilizează. Această injecţie de capital, de circa 8% din PIB al Greciei, ar putea repune ţara pe un trend de creştere, de circa 5% anual în următorii 3-4 ani faţă de recesiunea de 5% care afectează economia în prezent. Ca urmare a majorării încasărilor din taxe, Grecia va trece la răscumpărarea anuală de datorii echivalente cu 1% din PIB, pentru a ajunge în 2018 sub pragul european de 60% din PIB.
Procesul de privatizare va fi încheiat până în 2025, iar dacă fondul înfiinţat va avea profit, atunci acesta va fi plătit Greciei, după scăderea costurilor cu dobânzi şi cheltuieli de management. Dacă ar rezulta pierderi, acestea vor fi suportate de Grecia. Chiar dacă nu va fi realizată nicio privatizare, datoria publică a Greciei va coborî sub 70% din PIB, o îmbunătăţire substanţială faţă de situaţia actuală.
Ultima fază a planului german vizează o reducere la zero a câştigurilor speculatorilor care nu cred în salvarea Greciei şi a zonei euro şi mizează pe prăbuşirea obligaţiunilor elene, spaniole, italiene şi iralndeze.
Chiar dacă planul a fost realizat de un grup de consultanţi, este foarte probabil să nu fi fost dezvoltat în afara cercului cancelarului Merkel şi al experţilor BCE, UE şi FMI, notează La Tribune. Compania Roland Berger are, de asemenea, experienţă în privatizări, după ce a fost implicat în operaţiunile Treuhandanstalt. Programul va trebui să facă faţă opoziţiei băncilor şi pieţelor financiare, primele având idei proprii despre privatizarea activleor elene, în timp ce pentru ultimele actuala situaţie de inertitudine oferă multiple oportunităţi de maşinaţii şi profit.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Economişti influenţi din Germania şi Franţa recomandă reducerea datoriilor Greciei la jumătate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria