- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.05.2017, 03:58)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GREVA controlorilor de trafic aerian, redusă la o oră jumătate: 18 zboruri au avut întârzieri/ ROMATSA anunţă continuarea negocierilor: Nu vrem să ajungem la grevă generală
Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian au avut vineri o grevă de avertisment între orele 11.00 şi 12.30, mai multe zboruri fiind afectate. Sindicaliştii au anunţat anterior grevei că doar 33,3% din zborurile programate pentru acest interval orar vor fi asistate, restul fiind suspendate sau chiar anulate, iar oprirea parţială a activităţii se va face timp de două ore, însă ulterior au redus-o.
Urmărește
5638 afișări
UPDATE 15.00 18 zboruri au avut întârzieri de până la 90 de minute din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, anunţă reprezentanţii Aeroportului Henri Coandă, iar probleme vor fi şi în orele următoare, chiar dacă protestul s-a încheiat.
”Pe perioada grevei, între orele 11.00 şi 12.30, au fost afectate 11 aterizări şi 7 decolări, întârzierile fiind între 15 şi 90 de minute.Vor mai fi unele intârzieri în cursul după-amiezei, a căror durată o vom şti abia după ce decolează/aterizează”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Iordache, directorul de comunicare al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Georgescu, mesaj către Lasconi: nu aveţi de ce să vă bucuraţi, sunteţi parte a sistemului
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Numărul curselor afectate este însă mai mare. Şi la Cluj-Napoca, patru zboruri au înregistrat întârzieri de o oră şi jumătate.
Protestul angajaţilor Romatsa s-a încheiat cu o jumătate de oră mai devreme, adică la 12.30. Sindicatele au anunţat că vor continua negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă şi speră să nu se ajungă la grevă generală.
UPDATE 14.00 Sindicaliştii Romatsa anunţă continuarea negocierilor: Nu vrem să ajungem la grevă generală
Sindicaliştii Romatsa au anunţat, după terminarea grevei de avertisment, că vor continua negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă, dar că problemele sunt grave şi acuză un management defectuos în cadrul instituţiei.
”Ceea ce am încercat prin aceasta grevă de avertisment a fost să atragem atenţia autorităţilor statului, în primul rând, apoi, patronatului, pentru problemele grave cu care ne confruntăm în această instituţie. (...) Încă din luna august, când a expirat contractul colectiv de muncă, am trimis numeroase documentele atât la preşedinţie, premierului, ministrului Transportului. Nu am fost ascultaţi şi chemaţi de nimeni până în momentul în care am anunţat această greva de avertisment”, a declarat vineri Gabriel Tudorache, lider sindical Romatsa.
Tudorache spune că scopul grevei nu este obţinerea de salarii mai mari, ci salvarea instituţiei de la faliment. ”Din cauza unui management profund defectuos, din cauza autorităţilor statului care până astăzi au fost surde, deşi am depus nenumărate documente peste tot, Romatsa, în acest an, practic, nu va avea bani, pentru niciun salariu începând cu luna septembrie, poate octombrie. În mod oficial, este pentru prima dată în istoria Romatsei, de 20 de ani, când anul trecut, am incheiat estima de minus”, a afirmat Tudorache.
Sindicatele anunţă că negocierile au început în urmă cu un an, dar până acum nu s-a ajuns la vreo concluzie. Tocmai de aceea, angajaţii au 50 de revendicări nesoluţionate, după concilierea în prezenţa inspectorului ITM.
”Am pus în plan, cu cei de la Ministerul Transporturilor, ieri şi alaltăieri, am pus pe hârtie un plan, în care de luni, marţi, miercuri, încolo, încercăm să facem totul pe repede înainte, pentru a încerca să evităm greva generală. Asta i-am spus şi domnului ministru "haideţi să ne concentrăm să nu ajungem la greva generală”, a afirmat Florin Diaconu, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR).
Acesta a arătat că printre nevoi se află creşterea numărului de angajaţi, pe fondul creşterii traficului aerian. ”Este nevoie, din punctul nostru de vedere, undeva la circa 89 de controlori doar pentru anul ăsta. Ceea ce este foarte grav este că un controlor de trafic se formează undeva la trei ani”.
UPDATE 13.00 Greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian de la ROMATSA s-a încheiat la ora 12.30, a anunţat Valentin Cimpuieru, directorul general ROMATSA.
Directorul general ROMATSA, Valentin Cimpuieru, a precizat vineri că sindicatele care îi reprezintă pe controlorii de trafic aerian au încetat greva de avertisment, aceasta fiind redusă de la două ore la o oră şi jumătate.
Astfel, restricţiile din spaţiul aerian românesc au fost ridicate, a mai spus Cimpuieru, iar în următoarele două ore, traficul va reintra în normal.
Directorul general al ROMATSA şi-a exprimat speranţa că în curând va fi semnat şi contractul colectiv de muncă.
UPDATE 11.50 Cluj: Patru zboruri sunt afectate de greva controlorilor de trafic aerian
Patru zboruri operate, vineri, pe Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj sunt afectate de greva controlorilor de trafic aerian. Cursele aeriene înregistrează întârzieri de o oră şi jumătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul operaţional al Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, Iuliu Pop, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că există posibilitatea ca, pe parcursul zilei, să mai fie înregistrate întârzieri şi la alte curse aeriene.
”Avem mai multe zboruri afectate de greva controlorilor de trafic aerian şi care vor avea întârzieri de o oră şi jumătate. Este vorba, la sosiri, de cursa de Luton, care trebuia să aterizeze la ora 12,30, iar la plecări de cele spre Dublin, care trebuia să decoleze la 11.25, Luton, de la 11.25 şi Dortmund, care trebuia să plece la 11.30. Există posibilitatea ca, pe parcursul zilei, să mai fie înregistrate întârzieri şi la alte curse”, a spus Pop.
UPDATE 11.00 Iordache: Formalităţile şi controalele de pe aeroportul Otopeni se desfăşoară conform programului
Formalităţie şi controalele pe aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară conform programului, în contextul grevei de avertisment a controlorilor de trafic, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Iordache, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
„Formalităţile şi controalele se desfăşoară conform programului obişnuit. Pasagerii vin la timp şi îşi fac toate formalităţile, urmând să aştepte în zona de îmbarcare. Unii dintre ei vor pleca la timp sau foarte aproape de ora programată, unii vor pleca cu o întârziere care poate fi mai mică sau mai mare”, a spus directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
„În intervalul 11.00 – 13.00 trebuiau să fie 21 de decolări şi 22 de aterizări, numai că unii şi-au mai modificat programul, aşa că nu mai sunt valabile aceste cifre”, a precizat Valentin Iordache.
La ora scrierii acestei ştiri, potrivit tabelei de sosiri-plecări de pe site-ul bucharestairports.ro. ar urma să decoleze 24 de aeronave, dintre care 4 sunt deja amânate, şi să aterizeze 30 de aeronave.
„Sunt şi curse care deja au fost reprogramate, precum Tel Aviv, care urma să decoleze la 12.35 şi o să plece la 13.35. Totul este dinamic şi depinde direct de Eurocontrol. Eurocontrol decide care din cele 33% de curse care vor fi dirijate vor fi operate în intervalul acesta de timp şi care urmează să aştepte terminarea grevei”, a menţionat Iordache.
UPDATE 10.00: Tudorache(ATSR): Există posibilitatea ca aeronavele să nu decoleze de pe Otopeni în timpul grevei
Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian menţin, vineri, greva de avertisment, între orele 11.00 şi 13.00, existând posibilitatea ca nici o aeronavă să nu decoleze de pe aeroportul Otopeni sau de pe aeorportul din Cluj, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindical Gabriel Tudorache.
„Există o mică posibilitate ca o aeronavă să decoleze de pe Otopeni în intervalul orar 11.00-13.00”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Tudorache, preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).
Potrivit reglementărilor din domeniu, în cazul unei greve de avertisment, controlorii de trafic trebuie să asigure 33% din traficul de zbor. „Se pare că avem full tranzit de 33%, 33% din avioane primind aprobare să tranziteze România. E posibil ca nici de pe Cluj să nu se decoleze”, a explicat Tudorache.
Potrivit liderului de sindicat, autorităţile de la Bruxelles decid care sunt zborurile care aterizează şi decolează, prin serviciul care se ocupă cu regularizarea traficului, Network Manager, din cadrul Eurocontrol, nu ROMATSA. Astfel, companiile aeriene trebuie să ştie care sunt zborurile care decolează şi aterizează pentru că au depus la Eurocontrol planul de zbor.
Reprezentanţii companiei Blue Air au transmis, vineri, pentru MEDIAFAX, că zborurile nu vor fi anulate, dar vor avea întârzieri.
Reprezentanţii companiei Wizz Air au transmis, joi, pentru MEDIAFAX, că există posibilitatea să apară unele perturbări, deşi şi-au propus să opereze toate zborurile spre şi dinspre România, conform programului. „Le recomandăm tuturor clienţilor care călătoresc spre/dinspre România vineri, 12 mai, să verifice situaţia zborurilor din aplicaţia pentru mobil sau de pe website pentru informaţii în timp real", se arată în răspunsul emis.
„Noi, sindicaliştii din ATSR, ne cerem scuze public pentru disconfortul ce va fi creat vineri la prânz, cu ocazia grevei de avertisment. Totodată, ţinem să precizăm următoarele: greva de avertisment este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituţii româneşti, ROMATSA, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei; Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi, la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul? Înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie în acest moment un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care le depunem pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc”, a transmis, joi seara, Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR.
„De aceea”, menţionează sindicatul ATSR, „rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri”.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România a anunţat o grevă de avertisment la nivelul tuturor subunităţilor ROMATSA - regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, protest care se va desfăşura vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Conflictul are loc pe fondul expirării contractului colectiv de muncă, potrivit unei notificări transmise anterior de ATSR.
„Personalul CTA (n.r. - control trafic aerian) participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00 (ore locale), prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale Eurocontrol, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA; sunt exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, şefilor de state, prim-miniştrilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum şi zborurile de poliţie aeriană”, se arată în notificarea transmisă de sindicat către directorul general, directorii de direcţii şi directorii de subunităţi din cadrul ROMATSA.
Managementul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA.
„Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.
Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control, introdus de Eurocontrol, se precizează în documentul citat.
Joi seara, niciuna dintre companiile aeriene nu era în măsură să comunice care sunt rutele/zborurile programate pentru data de 12 mai – în intervalul orar 11.00-13.00, când are loc greva controlorilor de trafic aerian – ce ar putea fi anulate sau suspendate.
Atât Tarom, cât şi Blue Air şi WizzAir, au transmis joi, pentru MEDIAFAX, că nu cunosc ce zboruri ar putea fi anulate/suspendate din cauza grevei de avertisment declanşate la ROMATSA, programată pentru data de 12 mai orele 11.00-13.00.
Companiile au transmis că vor comunica date privind zborurile din 12 mai în dimineaţa aceleiaşi zile.
„Noi, sindicaliştii din ATSR, ne cerem scuze public pentru disconfortul ce va fi creat vineri la prânz, cu ocazia grevei de avertisment. Totodată, ţinem să precizăm următoarele: Greva de avertisment este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituţii româneşti, ROMATSA, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei; Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi, la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul? Înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie în acest moment un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care le depunem pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc”, a transmis, joi seara, Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR.
„De aceea”, menţionează sindicatul ATSR, „rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri”.
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România a anunţat o grevă de avertisment la nivelul tuturor subunităţilor ROMATSA - regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, protest care se va desfăşura vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Conflictul are loc pe fondul expirării contractului colectiv de muncă, potrivit unei notificări transmise anterior de ATSR.
„Personalul CTA (n.r. - control trafic aerian) participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00 (ore locale), prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale EUROCONTROL, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA; sunt exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, şefilor de state, prim-miniştrilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum şi zborurile de poliţie aeriană”, se arată în notificarea transmisă de sindicat către directorul general, directorii de direcţii şi directorii de subunităţi din cadrul ROMATSA.
Managementul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA.
„Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.
Aeronavele vor fi dirijate conform FLOW CONTROL-ului introdus de EUROCONTROL, se precizează în documentul citat.
Citeşte şi: Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, temă abordată de Grindeanu şi Jean-Claude Juncker
Citeşte şi: Ce întrebări i-au pus românii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi ce a răspuns acesta
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27