Grup Servicii Petroliere, contract de 269 mil.dolari pentru construcţia unui gazoduct Gazprom

Grup Servicii Petroliere (GSP) a semnat pe data de 19 noiembrie un contract de 269 milioane dolari pentru un gazoduct al cărui beneficiar este Gazprom, contract menţionat de preşedintele Traian Băsescu în confruntarea avută joi cu Mircea Geoană, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Grup Servicii Petroliere, contract de 269 mil.dolari pentru construcţia unui gazoduct Gazprom

Sediul companiei ruse Gazprom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Contractul, pe care l-am semnat în data de 19 noiembrie cu firma Stroygazmontazh, a fost câştigat în urma unei licitaţii internaţionale. Stroygazmontazh este contractorul general al proiectului, iar beneficiarul este Gazprom. Valoarea lucrărilor care vor fi efectuate de GSP se ridică la 269 milioane de dolari", a adăugat Petrescu.

Gazoductul va deservi şi oraşul Soci, care va fi gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din anul 2014.

Liderul PSD Mircea Geoană i-a reproşat, joi, lui Traian Băsescu, că nu este primit în Rusia din cauza politicii externe agresive, care îi surprinde şi pe occidentali, replica şefului statului fiind că preferă să nu meargă la Moscova, dar firmele româneşti să încheie contracte de 250 mil.de dolari.

Băsescu i-a spus lui Mircea Geoană că este vorba de un contract încheiat de Societatea de construcţii petroliere Constanţa cu firma Gazprom, pentru construirea unui gazoduct până la Soci, o conductă submarină de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci.

"E o firmă românească ce execută această lucrare. De unde inventaţi dumneavoastră că România nu are relaţii cu Rusia? România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relaţii", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a menţionat greşit numele firmei, fiind vorba despre Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Aceasta va construi o porţiune din gazoduct, proiect numit Olympia.

Proiectul Olympia va include conectarea conductei Dzhubga-Lazarevskoe-Soci la conducta de gaz activă intercontinentală Rusia-Turcia, în oraşul Gorski, din regiunea Tuapse.

"Dzhubga-Lazrevskoe-Soci va fi construită în două părţi, o secţiune pe mare şi alta pe uscat. Pe coasta dintre Dzhubga şi Lermontovo, secţiunea de uscat va coborî în Marea Neagra, unde lucrările de asamblare vor lega secţiunea de mare până la staţiile de distribuţie a gazelor care se construieşte simultan în Dzhubga, Novomikhailovka, Tuapse şi Kudepsta. Conducta va reveni pe uscat în Soci, în zona satului Veseloe", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

El a adăugat că obiectivul proiectului este de a a asigura o aprovizionare "stabilă şi fiabilă" de gaz pentru teritoriul Krasnodar şi a zonei de coasta a Mării Negre, inclusiv în oraşe precum Tuapse şi Soci.

Lucrările GSP includ montarea conductelor submarine, cu o lungime de 148 de kilometri.

"Traseul conductei va avea 164 de kilometri, din care 148 vor traversa fundul mării, la 500 de metri de mal. Conducta Dzhubga-Lazrevskoe- Soci va livra consumatorilor 3.8 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual", a precizat Petrescu.

El a mai spus că pentru construcţia gazoductului, GSP va folosi o barjă pentru montat conducte submarine, o macara de mare tonaj şi mai multe vapoare multifuncţionale.

Compania este deţinută, indirect, de omul de afaceri Gabriel Comănescu, prin Upetrom Grup Management, care controlează 90% din titluri. Alţi acţionari sunt RCI Grup de Consultanţă, cu 5%, Aquafor International şi Upetrom Trading&Enfineering, fiecare cu 2% din acţiuni.

De asemenea, Comănescu, ca preşedintele Consiliului de Administraţie al GSP, deţine 1% din capitalul companiei. Upetrom Grup Management este controlată în proporţie de 99% de Gabriel Comănescu, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de instalaţii de foraj Upetrom 1 Mai Ploieşti.

Grup Servicii Petroliere a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 191,3 milioane de euro şi un profit net de circa 48,2 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici