Guvernul schimbă ordinea etapelor de privatizare a Oltchim. Orice investitor poate participa la licitaţie
Guvernul schimbă ordinea în care se vor derula etapele privatizării Oltchim, astfel că procedura va începe prin licitaţie cu oferta în plic, în 14 septembrie, urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare, şi menţionează că orice investitor interesat poate participa.
Guvernul schimbă ordinea etapelor de privatizare a Oltchim. Orice investitor poate participa la licitaţie (Imagine: Laszlo Raduly / MediafaxFoto)
"Metoda de privatizare a Oltchim este o metodă combinată: licitaţie cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive. Criteriul de selecţie a ofertantului câştigător este cel mai mare preţ oferit pe acţiune. (...) Procedura de privatizare este în continuare deschisă oricărui potenţial cumpărător interesat, inclusiv unor asocieri sau consorţii de investitori", potrivit anunţului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industruie (OPSPI).
Preţul de ofertă este de 0,1 lei/acţiune, valoarea nominală.
Ministerul Economiei anunţa, în luna aprilie, că privatizarea combinatului va fi una combinată, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, firmă deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, au depus în luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.
Potenţialii ofertanţi vor depune o garanţie de participare la licitaţie în valoare de 34,4 milioane de lei.
Plicurile cu documentele de participare la licitaţie vor fi deschise în prezenţa tuturor ofertanţilor în 13 septembrie. Verificarea şi analizarea documentelor va fi realizată până în 14 septembrie, când se va afişa, la sediul OPSPI, lista ofertanţilor acceptaţi.
Înainte de data licitaţiei, respectiv în 10 septembrie, este programată o Adunare Generală a Acţionarilor Oltchim, în care va fi discutată propunerea de majorare a capitalul social al Oltchim cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.
Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Acţionarii minoritari vor avea drept de preferinţă la subscrierea a 930,7 milioane de acţiuni, din totalul de 20,59 miliarde de noi acţiuni, proporţional co deţinerile pe care le au la Oltchim. Noile acţiuni vor putea fi cumpărate la valoarea nominală, de 0,1 lei, iar titlurile rămase nesubscrise vor fi anulate.
Acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15%, variaţia maximă admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, după anunţul privind privatizarea combinatului chimic.
Brokerii spun că principalul motiv pentru corecţia preţului este determinat de detaliile anunţate joi de Oltchim privind majorarea capitalului social, unde investitorii minoritari trebuie să participe cu sume ridicate de bani pentru a-şi păstra participaţiile.
La ora 12:35, titlurile erau în scădere cu 14,95%, la 0,7195 lei, iar operaţiunile cumulau 33.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 16 operaţiuni. La cotaţia de 0,7195 lei pe acţiune, capitalizarea Oltchim este de 247 milioane de lei (54,4 milioane de euro).
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania. PCC deţine 18,32% din acţiuni, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
În luna martie, Guvernul arăta că potenţialul cumpărător al Oltchim va trebui însă să îşi asume şi o serie de investiţii de mediu şi retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Râmnicu Vâlcea şi Bradu (308,3 milioane euro) şi la rafinăria Arpechim (374,2 milioane euro).
Odată cu achiziţionarea Arpechim, rafinărie deţinută de OMV Petrom, investitorul ar putea fi însă obligat să preia şi obligaţii de mediu ale OMV Petrom, care încă nu sunt cuantificate.
Preluarea Arpechim va fi discutată însă doar după privatizarea Oltchim, cumpărătorul urmând să negocieze direct cu OMV Petrom.
"Viitorul acţionar majoritar al Oltchim va avea opţiunea de a decide cumpărarea, de către Oltchim sau altă entitate, a activelor Arpechim Piteşti, aferente activităţii de rafinare deţinute de OMV Petrom, conform termenilor care vor fi conveniţi cu acesta", se mai spune în anunţul de privatizare publicat vineri.
Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim.
Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală de 1 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.
Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, în principal către Electrica, bănci şi AVAS.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria