Guvernul scoate şi în acest an bani din trezorerie pentru a plăti datoriile primăriilor la încălzire

Datoriile acumulate de primării faţă de furnizorii locali de energie termică vor fi plătite şi în acest an din bani obţinuţi de stat din privatizare şi păstraţi la trezorerie, fondurile urmând să fie puse la dispoziţie de Guvern prin împrumuturi pe termen de cinci ani, cu perioadă de graţie de un an.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Guvernul scoate şi în acest an bani din trezorerie pentru a plăti datoriile primăriilor la încălzire

Guvernul scoate şi în acest an bani din trezorerie pentru a plăti datoriile primăriilor la încălzire (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Împrumuturile, care vor fi acordate în limita sumei de 500 milioane lei, vor putea fi rambursate după o perioadă de graţie de un an.

"În 2012 Ministerul Finanţelor acordă unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei, cu o dobândă de 5,50%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani şi cu o perioadă de graţie de un an, în limita sumei de 500 milioane lei, pentru achitarea obligaţiilor de plată restante înregistrate de acestea la 31 decembrie 2011 faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului", prevede un act normativ pregătit în acest sens de Guvern.

Împrumutul va fi acordat prin excepţie de la Legea finanţelor publice locale, care stabileşte printre altele că unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi dacă totalul datoriilor anuale reprezentând ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat în anul respectiv, depaşeşte 30% din media veniturilor proprii.

După încheierea perioadei de graţie de un an, împrumutul va fi rambursat în tranşe lunare pe parcursul celor cinci ani.

O procedură similară, argumentată de Executiv prin volumul mare al plăţilor restante înregistrate de primării faţă de furnizorii locali de servicii, prin datoriile bugetare ale acestor furnizori şi prin înţelegerile între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional privind eliminarea plăţilor restante, a fost aprobată şi în 2010, prin ordonanţă de urgenţă, cu acordarea unui împrumut în limita a 1,5 miliarde lei, cu dobândă de 6,25%, pentru achitarea datoriilor acumulate de primării până la 31 decembrie 2009 în relaţia cu operatorii de energie termică.

Prin Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă, emisă în primăvara anului trecut, s-a decis ca acest împrumut să acopere inclusiv datoriile acumulate până la 31 decembrie 2010.

În cadrul acordului stand-by semnat de România cu FMI în luna mai 2009, statul a raportat constant datorii restante către firme cu peste 90 de zile şi a cerut derogare de la îndeplinirea ţintelor stabilite la fiecare evaluare trimestrială a acordului.

La nivelul bugetului general consolidat, plăţile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie 2011, iar cea mai mare parte a plăţilor restante era înregistrată la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici