Impozitul majorat pe locuinţe va fi perceput tuturor proprietarilor, chiar şi pentru case închiriate
Impozitul majorat pe locuinţe va fi perceput tuturor persoanelor care deţin mai multe case, nu doar celor care nu au închiriat imobilul, conform excepţiei permise până în prezent de Codul Fiscal.
Impozitul majorat pe locuinţe va fi perceput tuturor proprietarilor, chiar şi pentru case închiriate (Imagine: Mediafax Foto)
Ordonanţa de majorare a impozitului pe locuinţă, adoptată de Guvern, prevede că impunerea se aplică persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri, fără să mai facă însă referire la casele închiriate.
Până în prezent, statul aplica un impozit majorat dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, "care nu sunt închiriate unei alte persoane".
Guvernul a decis, miercuri, ca persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65%, 150% şi 300%, în funcţie de numărul caselor deţinute, mai mari comparativ cu impunerile suplimentare actuale, iar diferenţa de bani să fie achitată până la sfârşitul anului sau până la finele lunii septembrie, dacă se doreşte acordarea unei bonificaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Astfel, impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Pentru anul fiscal 2010, termenul de plată a diferenţelor de impozit rezultate este 31 decembrie 2010. Persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate pentru diferenţele rezultate beneficiază de bonificaţia stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010.
Informaţia a fost confirmată la finalul şedinţei de guvern de către premierul Emil Boc, care a precizat că veniturile astfel colectate vor fi vărsate la bugetele locale.
În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Sursele citate au declarat agenţiei MEDIAFAX că influenţele financiare ale majorării impozitului au fost calculate atât pentru acest an, cu 98 milioane lei, cât şi pentru anul viitor, cu 101 milioane lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO