- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia anuală a coborât la 6,99% în ianuarie. Află cu cât s-au scumpit alimentele în prima lună din 2011
Inflaţia anuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,99% în ianuarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară a crescut la 0,77% în principal din cauza majorării preţurilor la legume, fructe, combustibili, energie termică, cărţi, reviste şi ziare, potrivit datelor INS.
Inflaţia anuală a coborât la 6,99% în ianuarie. Află cu cât s-au scumpit alimentele în prima lună din 2011 (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna ianuarie faţă de decembrie cu 1,14%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari majorări de preţuri pe segmentul produselor alimentare s-au înregistrat în ianuarie la grupele "legume şi conserve de legume" (5,6%), "fructe şi conserve din fructe" (2,22%) şi "ulei, slănină, grăsimi" (1,33%). Pe componente, se observă scumpirea cartofilor în ianuarie cu peste 6% faţă de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% şi a zahărului cu 2%.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, au avut loc creşteri de preţuri la combustibili, care deţin şi o pondere importantă şi în coşul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie. Totodată, preţurile "produselor cultural-sportive" au urcat în ianuarie cu 2,17% faţă de decembrie, pe fondul scumpirii cărţilor, revistelor şi ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
Tarifele serviciilor au rămas în ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variaţii de peste 1% fiind înregistrate doar la transportul urban (+1,06%) şi la subgrupa "alte servicii" (-2,33%).
Începând din luna ianuarie 2011 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009.
Comparând ponderile utilizate în anul anterior cu cele curente, se observă o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare şi serviciilor concomitent cu o uşoară scădere la mărfurile nealimentare.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România au anticipat, în medie, că inflaţia anuală a coborât la 6,8% în prima lună a acestui an, după ce rata lunară s-a situat la 0,6%. Estimările membrilor AAFBR au fost cuprinse între 0,4% şi 1,1% pentru inflaţia lunară şi 6,6% şi 8,1% pentru rata anuală.
Totodată, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, că rata anuală a inflaţiei a coborât cel mai probabil sub 7% după evoluţia preţurilor din luna ianuarie.
Rata lunară a inflaţiei a fost în decembrie de 0,5%.
Banca Naţională a României a majorat, săptămâna trecută, prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.
Pentru 2011 şi 2012, banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3% plus/minus un punct procentual.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.