- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inflaţia anuală a depăşit 8% în martie. A ajuns la maximul din august 2008
Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor, reiese din datele INS.
Inflaţia anuală a depăşit 8% în martie. A ajuns la maximul din august 2008 (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
În luna august 2008, rata anuală a inflaţiei a fost de 8,02%.
Datele privind inflaţia au depăşit media aşteptărilor analiştilor economici pentru a doua lună consecutiv. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în martie şi la o rată anuală de 7,8%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,6% pentru inflaţia lunară şi între 7,7% şi 8% pentru rata anuală.
În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie, iar preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,51%, în timp ce tarifele pentru servicii s-au diminuat uşor, cu 0,34%, datorită aprecierii leului faţă de moneda unică europeană şi dolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Fructele proaspete s-au scumpit în martie cu 5,26% faţă de luna anterioară, preţul cartofilor a urcat cu 6,59%, iar costul zahărului a crescut cu 6,05%. Scumpiri de peste 1% au fost înregistrate în martie şi de făină (2,29%), pâine (1,13%), alte legume şi conserve de legume (4,29%), uleiul comestibil (1,04%) şi mierea de albine (1,22%).
Preţurile produselor din grupa mărfurilor alimentare au înregistrat în luna martie variaţii de sub 1% faţă de februarie, excepţie făcând costul combustibililor, care s-a majorat cu 2,25%.
În ceea ce priveşte serviciile, se remarcă reducerea tarifelor la transportul aerian şi telefon cu câte 1,84%, restul preţurilor incluse înregistrând variaţii sub 1%.
Indicele preţurilor de consum, exclusiv combustibili, a fost în martie de 0,45%. Preţurile de consum au urcat în martie cu 0,2% dacă se exclud legume, fructe, ouă, combustibili şi produse ale căror preţuri sunt reglementate.
La sfârşitul lunii martie, faţă de decembrie 2010, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,12%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,62%, iar tarifele pentru servicii au scăzut cu 0,42%.
De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la "legume şi conserve de legume" (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%). Totodată, preţul combustibililor a urcat în martie cu 4,57% faţă de luna decembrie 2010, cărţile, ziarele şi revistele s-au scumpit cu 5,18%, costul energiei termice a urcat cu 3,4%, iar tutunul şi ţigările - cu o pondere importantă în coşul de consum - s-au scumpit cu 2,43%.
BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la 3,4%.
Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat săptămâna trecută că, cel mai probabil, BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO