- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ING: Alegerile anticipate ar putea propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro
Piaţa financiară ar putea avea o reacţie negativă pe termen scurt la rezultatul alegerilor, deoarece investitorii străini erau poziţionaţi pentru o victorie a lui Geoană şi învestirea rapidă a unui guvern, iar alegerile anticipate ar propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro, apreciază analiştii ING.
ING: Alegerile anticipate ar putea propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Cea mai negativă perspectivă rămâne cea a alegerilor anticipate. Într-un astfel de scenariu, ar putea avea loc o depreciere pronunţată a leului - avansul cursului peste 4,5-4,6 lei/euro - şi întârzierea tranşelor de la FMI dincolo de martie 2010. Însă, ţinând cont de comentariile recente ale politicienilor, acest scenariu are o probabilitate mai redusă decât formarea unui guvern minoritar sau a unei alianţe", se arată într-o analiză ING.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Banca notează că scenariul învestirii rapide a unui guvern "nu este cel mai probabil" şi anticipează o posibilă formare a unui executiv în ianuarie.
"Acest lucru înseamnă că volatilitatea de pe pieţele financiare are şanse mari să persiste, exercitând presiuni în sens ascendent atât pe curs, cât şi pe dobânzi. În plus, odată ce negocierile cu FMI vor începe, am putea remarca noi presiuni asupra leului din moment ce Fondul va cere, cel mai probabil, implementarea unor măsuri dure şi realiste", consideră analiştii ING.
ING estimează că deficitul bugetar cash ar putea rămâne în limitele convenite cu FMI (7,3% din PIB), însă că deficitul bugetar ESA95 ar putea fi cu mult mai ridicat, de cel puţin 9% din PIB, determinând FMI să ceară măsuri dure dincolo de cele deja cunoscute.
"Altfel, credibilitatea FMI ar putea fi afectată", apreciază ING.
Astfel, banca centrală nu poate sta deoparte şi vor fi, probabil, mai multe intervenţii pe piaţa spot pentru apărarea leului, ceea ce înseamnă că dobânzile ar putea fi majorate, anticipează analiştii băncii.
Totuşi, ING nu prevede "intervenţii agresive" şi estimaeză un curs de 4,3 lei pe euro pe termen scurt, respectiv 4,35 lei/euro la sfârşitul anului.
Pentru primul trimestru al anului viitor, banca anticipează că leul se va tranzacţiona în jurul nivelului de 4,5 lei/euro.
În plus, absenţa unui guvern ar putea determina BNR să menţină dobânda de politică monetară la 8% pe 5 ianuarie (data următoarei şedinţe a Consililului de Administraţie al BNR pe teme de politică monetară - n.r.), se mai arată în analiza ING.
"Tot ceea ce contează pentru acordul cu FMI este ca un guvern puternic să fie învestit în curând. Preşedintele actual (care a şi câştigat alegerile conform rezultatelor oficiale, n.r.) a arătat deja că tinde să favorizeze măsurile de reformă convenite cu FMI, ceea ce reprezintă veşti bune pentru perspectivele pe termen mediu ale economiei româneşti. Cel mai probabil, România ar putea obţine două tranşe de la FMI în martie 2010", potrivit analiştilor băncii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO