Investitorii ultra-bogaţi profită de criza imobiliară din Germania: Peste 1,5 miliarde de euro investite în proprietăţi de lux

În timp ce investitorii instituţionali evită piaţa imobiliară comercială din Germania, afectată de criză, familiile înstărite identifică oportunităţi de achiziţionare a unor proprietăţi de prestigiu la preţuri avantajoase, scrie Bloomberg.

Urmărește
685 afișări
Imaginea articolului Investitorii ultra-bogaţi profită de criza imobiliară din Germania: Peste 1,5 miliarde de euro investite în proprietăţi de lux

În primele şase luni ale acestui an, investitorii privaţi ultra-bogaţi au încheiat tranzacţii de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) în toate categoriile de proprietăţi, conform datelor furnizate de brokerul imobiliar Jones Lang LaSalle Inc. (JLL).

De la începutul majorării ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană în 2022, volumul investiţiilor private în sectorul imobiliar a rămas constant, în timp ce alte grupuri de investitori s-au retras vizibil, potrivit JLL. Astfel, ponderea investiţiilor private în totalul tranzacţiilor a crescut de cinci ori, ajungând la aproximativ 10% în primele şase luni ale anului 2024.

Această activitate intensificată a inclus şi sectorul birourilor, care a fost afectat de tendinţele post-pandemice de lucru de la distanţă şi de creşterea ratelor dobânzilor. În Hanovra, JLL a intermediat o tranzacţie de 70 de milioane de euro pentru vânzarea fostului sediu al Deutsche Hypothekenbank - unitatea ipotecară a creditorului regional public NordLB - către biroul familiei lui Karl Gerhold, fondatorul companiei energetice Getec Group din Hanovra.

În 2023, proprietăţile de birouri reprezentau aproape o treime din investiţiile imobiliare realizate de cumpărătorii privaţi, în timp ce ponderea tranzacţiilor de birouri pe piaţa germană a scăzut la 17%. Cumpărătorii instituţionali sunt încă precauţi în a investi în spaţii de birouri, potrivit lui Stephan Leimbach, şeful departamentului de investiţii în birouri din Germania al JLL.

„Investitorii privaţi găsesc acum mai uşor oportunităţi decât cei instituţionali şi sunt dispuşi să plătească preţuri atractive”, a declarat Leimbach. „O tranzacţie de birouri de aproximativ 70 de milioane de euro într-un oraş precum Hanovra - cine ar fi crezut că este posibil în 2024?”

În afară de birouri, clădirile şi locaţiile emblematice sunt de asemenea preferate de investitorii privaţi. În martie, Union Investment a vândut Fünf Höfe din München, care găzduieşte un centru comercial de lux, birouri şi apartamente, biroului familiei miliardarilor germani Andreas şi Thomas Strüngmann. Complexul, situat lângă emblematica Frauenkirche din oraş, a fost vândut pentru 700 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare comerciale din Germania în acest an.

Potrivit lui Henning Koch, directorul general al administratorului de fonduri Commerz Real AG, activele de prestigiu precum Fünf Höfe şi lipsa unei concurenţe serioase atrag din nou investitori privaţi care s-au retras atunci când alţi cumpărători erau mai activi.

La începutul acestui an, Commerz Real a achiziţionat mai multe proprietăţi comerciale cu destinaţie mixtă în München pentru un investitor privat anonim. Aceste active au fost disponibile din cauza turbulenţelor din sector, întrucât proprietarul anterior - dezvoltatorul Centrum Holding din Düsseldorf - a intrat în insolvenţă la mijlocul anului 2023.

Unele dintre clădiri, vândute pentru o sumă nedivulgată, se află pe Maximilianstrasse, bulevardul comercial de lux din München, şi găzduiesc magazine ale unor mărci de lux precum Fendi şi Montblanc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici