- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul a înregistrat oscilaţii reduse marţi, iar cursul a închis sub 4,26 lei/euro
Moneda naţională a înregistrat evoluţii stabile în sesiunea interbancară de marţi, cu o uşoară tendinţă de apreciere, astfel că paritatea oscila sub 4,26 lei/euro spre finalul zilei, ca urmare a sentimentului pozitiv prezent pe toate valutele emergente.
La ora 16:30, euro era schimbat la 4,2560 - 4,2585 lei/euro pe piaţa interbancară, cotaţii cu aproape 0,5 bani mai jos faţă de nivelul de la finalul sesiunii anterioare, când paritatea oscila la 4,2615 - 4,2630 lei.
În debut, băncile afişau cotaţii de 4,2580 - 4,2600 lei/euro, iar cursul a continuat să coboare, până la un minim de 4,2540 lei/euro. În partea a doua a zilei, rata de schimb a consemnat variaţii reduse, fără să depăşească 4,26 lei/euro.
Aprecierea leului a fost nesemnificativă faţă de câştigurile înregistrate de valutele din regiune, de circa 0,8%, susţinute de încrederea investitorilor privind perspectivele pozitive din zona euro.
BNR a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,2577 lei/euro, cu 0,28 bani mai mare faţă de luni, când paritatea a fost de 4,2549 lei/euro.
Pe de altă parte, leul s-a apreciat luni în raport cu dolarul, astfel că paritatea publicată de BNR, de 3,0994 lei/dolar, a atins minimul din 9 noiembrie. La data menţionată, rata de schimb a fost stabilită la 3,0778 lei/dolar.
Randamentele afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamente cu scadenţă la o zi au scăzut uşor, de la 4,13% - 4,63% la 3,87 - 4,37%. Totodată, au coborât şi randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, acestea ajungând la 4,15 - 4,65%, de la 4,29% - 4,79%.
Analiştii ING Bank sunt de părere că mişcări ascendente ale ratelor de dobândă pentru lei vor fi temperate de participanţii la piaţă care schimbă finanţarea în lei pentru a obţine finanţare în euro, iar asemenea tranzacţii sunt mai atractive în contextul actual, în care ratele de dobândă pentru euro au înregistrat creşteri.
"Pe termen scurt tensiunea din piaţa monetară a monedei naţionale ar putea persista, însă o relaxare pare probabilă în viitor în special în cazul în care Ministerul Finanţelor va schimba împrumutul de la Banca Mondială de 300 milioane de euro în lei la banca centrală", se arată într-un raport al ING.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor