- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul a trecut pe depreciere, însă BNR a anunţat o rată de referinţă în scădere, la 4,2348 lei/euro
Moneda naţională a trecut pe depreciere, iar cotaţiile din piaţa interbancară au urcat până la 4,24 lei/euro, pe fondul cumpărărilor de euro din partea companiilor, însă Banca Naţională a României (BNR) a anunţat o rată de referinţă de 4,2348 lei/euro, cu 0,44 bani sub de nivelul de luni.
Leul s-a apreciat destul de puternic în a doua parte a şedinţei de luni şi în primele ore ale şedinţei de marţi, însă ulterior a trecut pe depreciere, astfel că în jurul orei 13:00 cotaţiile au urcat la un maxim de 4,2410 - 4,2440 lei/euro.
Deprecierea leului în raport cu euro este contrară evoluţiei valutelor ţărilor din regiune, care se apreciază în raport cu moneda europeană.
Leul s-a apreciat, însă, în raport cu dolarul american, iar rata de referinţă calculată de BNR se situează la 3,1857 lei/dolar, în scădere cu 3,4 bani faţă de nivelul de luni, de 3,2197 lei/dolar.
Primele transferuri de marţi s-au realizat la 4,2220 - 4,2260 lei/euro, nivel apropiat de cel de la închiderea pieţei locale de luni, de 4,2235 - 4,2250 lei.
În jurul orei 10:20, paritatea a atins un nivel minim de 4,2085 - 4,2125 lei/euro.
Ulterior, însă, cotaţiile au început să crească treptat, pe fondul cumpărărilor de valută din partea corporaţiilor. Unii dealeri consideră că şi declaraţia ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, privind deficitul bugetar din primele două luni, a avut o influenţă negativă asupra monedei naţionale.
Pogea a declarat, marţi, că bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni un deficit de 0,63% din PIB, în condiţiile unei reduceri a veniturilor cu 6,8% faţă de perioada similară din 2008 şi a unei majorări la nivelul cheltuielilor de 10,1%.
Cursul de referinţă anunţat, luni, de BNR a coborât cu 0,92 bani, la 4,2392 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele două luni. Banca centrală a anunţat un curs de schimb inferior la 29 ianuarie, când referinţa s-a situat la 4,2314 lei/euro.
Băncile comerciale au afişat, marţi, dobânzi de 9,56 - 10,06% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, în uşoară scădere faţă de ratele de luni, de 9,63 - 10,13%, în timp ce pentru plasamentele la o săptămână ratele se situează la 9,96 - 10,6%, apropiate de cele din ziua anterioară, de 9,99 - 10,55%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului