Ministrul Agriculturii: Am două genţi cu date şi programe, una pe 2017 şi alta pe 2018. Pe 2017, rezultatele sunt bune

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni, la ZF Agribusiness, că anul agricol 2017 este foarte bun, datorită faptului că subvenţiile s-au dat la timp. „Am două genţi cu date şi programe, una pe 2017 şi alta pe 2018. Pe 2017, rezultatele sunt bune”, a spus ministrul.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii: Am două genţi cu date şi programe, una pe 2017 şi alta pe 2018. Pe 2017, rezultatele sunt bune

Ministrul Agriculturii: Am două genţi cu date şi programe, una pe 2017 şi alta pe 2018. Pe 2017, rezultatele sunt bune

„Eu urmăresc aici, în această geantă a ministrului, toate programele, pentru a putea să le raportez ţării”, a precizat Petre Daea.

„Din bugetul de stat au plecat către fermieri 860 de milioane de euro, practic 80% din fermieri au primit subvenţiile într-o perioadă de timp cân câmpul o cere. Iar acum, când vorbim, 85% din suprafeţe sunt însămânţate Trebuie ştiut că banii aceştia se dau mai întâi din bugetul statului, şi apoi se restituie de la UE, dacă sunt respectate regulamentele şi procedurile”, a spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea a arătat că „în 2017, un an bun din punct de vedere climatic, cu unele mici excepţii în vest şi în sud-vestul Olteniei”, au fost realizate producţii mari, chiar unele recorduri. „Ca exemple, au fost obţinute 10,1 milioane de tone de grâu, cu 4,8 tone la hectar, şi 1,7 milioane de tone de rapiţă, cu 2,8 tone la hectar - ambele fiind recorduri”.

„Randamentele sunt bune, la floarea-soarelui România este pe locul 1 în UE ca producţie, dar din nefericire în zootehnie suntem departe faţă de ce ne-am propus şi faţă de alte ţări”, a mai spus Petre Daea.

Oficialul a precizat că „România are cea mai mare resursă din UE”, referindu-se la pajişti, păşuni şi fâneţe, respectiv 4,8 milioane de hectare - „cât suprafeţele similare din Elveţia, Olanda şi Belgia la un loc”. Aceste amenajamente „trebuie păşunate raţional, lăsându-se şi o perioadă de linişte pentru plantă”, a mai spus Petre Daea.

„Trebuie asigurată şi infrastructura necesară pe aceste amenajamente, apa trebuie adusă lângă animal, pe păşune, nu să se ducă animalul la kilometri, la zeci de kilometri după apă. De asemenea, trebuie asigurate şi umbrare, că animalele au şi ele nevoie de umbră în acele zice cu 40 şi ceva de grade”, a menţionat Petre Daea. El a precizat că în acest domeniu a demarat un program de sprijin pentru amenajamentele pastorale, de care beneficiază deja 1.000 din cele 3.000 de localităţi înscrise.

Referindu-se la programul de sprijin pentru producătorii de tomate, ministrul Agriculturii a menţionat că proiectul s-a construit „foarte greu”, dar primele rezultate sunt încurajatoare. „Una vorbeam cu specialiştii, alta se realiza în spatele celor stabilite. Nu mă aşteptam ca unii specialişti să nu aibă încredere în acest program. Este, dacă vreţi, regretul profesiei mele”, a spus Petre Daea. El a arătat, însă, că „în prima etapă a programului peste 4.800 de beneficiari au primit deja banii, iar în a doua etapă, încheiată la 23 octombrie, sunt mai mult de 4.000 de beneficiari care au cultivat, au produs, au vândut şi urmează să-şi primească banii”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici