„Din motive pe care nu le cunosc, s-au amânat licitaţiile din iunie pentru data de 10 august; furnizorii de ultimă instanţă s-au dus pe PZU cu acele cantităţi mari de energie, ajungând la o pondere de 45%, ceea ce e foarte mult. Am cerut o astfel de analiză de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pe această problemă încă de acum o lună”, a spus ministrul Energiei. „De ce vin toţi pe PZU? Pentru că licitaţiile au fost amânate, iar contractele lor sunt expirate”, a precizat Toma Petcu.
„Aşteptăm ca ANRE să comunice public soluţiile la care s-a ajuns”, a mai spus ministrul, arătând că una dintre aceste soluţii – pentru ameliorarea scumpirilor – ar putea fi plafonarea preţurilor.
Piaţa pentru Ziua Următoare a consemnat, joi, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie. Preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au început să urce de la sfârşitul lunii iunie, iar specialiştii spun că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), dar şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.