Noul război rece al petrolului. SUA şi Arabia Saudită împing Rusia şi Iranul în colaps

Prăbuşirea cotaţiilor petrolului, reflectată în lume şi de preţurile mai mici din benzinării, este o binefacere pentru cumpărători, dar este oare şi o armă puternică folosită de Statele Unite împotriva Rusiei şi Iranului? La această concluzie a ajuns Thomas L. Friedman, editorialist la New York Times, care afirmă că Statele Unite şi Arabia Saudită, întâmplător sau nu, ar putea împinge Rusia şi Iranul în pragul colapsului economic.

Urmărește
1985 afișări
Imaginea articolului Noul război rece al petrolului. SUA şi Arabia Saudită împing Rusia şi Iranul în colaps

Noul război rece al petrolului. SUA şi Arabia Saudită împing Rusia şi Iranul în colaps (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analiştii identifică un număr de posibile cauze pentru acest declin accentuat, cum ar fi producţia mare din SUA, creşterea economică lentă din Europa şi China, precum şi producţia constantă a OPEC.În loc să analizăm cauzele, Friedman spune însă că trebuie să analizăm rezultatele şi anume reducerea încasărilor Rusiei şi Iranului şi ce înseamnă acest lucru.

Cine are de câştigat? Statele Unite vor ca sancţiunile impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina să aibă un impact mai mare. Atât saudiţii cât şi americanii duc un război în Siria, în apropierea Iranului. „Este vorba de afaceri, dar arată ca un război cu alte mijloace – petrolul", scrie Friedman.

Paul Richter, analist la Los Angeles Times, este de acord că atât Rusia, cât şi Iranul încep să simtă efectul scăderii preţurilor petrolului, chiar dacă nu merge atât de departe cu speculaţiile legate de un război secret.

Citeşte mai multe despre efectul scăderii preţului petrolului pe www.businessmagazin.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici