O familie din România a avut în medie venituri în valoare de 5704 lei, dar o treime din cheltuielile unei familii se duce pe taxe şi impozite

  • Veniturile totale medii lunare s-au cifrat în trimestrul III 2021 la 5704 lei pe gospodărie şi 2256 lei pe persoană, iar cheltuielile au avut o pondere de 86,6% din acestea, respectiv 4939 lei lunar pe gospodărie (1954 lei pe persoană), arată datele INS publicate marţi.
  • Plata taxelor, a impozitelor şi a altor contribuţii a atras 33% din cheltuieli, în timp ce sumele alocate pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni, deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).
Urmărește
6187 afișări
Imaginea articolului O familie din România a avut în medie venituri în valoare de 5704 lei, dar o treime din cheltuielile unei familii se duce pe taxe şi impozite

O familie din România a avut în medie venituri în valoare de 5704 lei, dar o treime din cheltuielile unei familii se duce pe taxe şi impozite

Ca structură, sursa principală a veniturlor o reprezintă salariul, cu o pondere de 70%, în timp ce 19% sunt venituri din prestaţii sociale, 6% venituri în natură, 2,1% din activităţi neagricole independente, 1,5% din agricultură, iar 1% venituri din proprietate şi vânzarea de active, scrie Ziarul Financiar.

În medie, veniturile băneşti ale unei gospodării au fost de 5362 lei lunar (2121 lei pe persoană), iar veniturile în natură sunt estimate la 342 lei lunar pe gospodărie (135 lei pe persoană).

Datele INS  arată că mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

La oraş, veniturile băneşti au o pondere de 96%, în timp ce în zona rurală de doar 89%. De asemenea, salariile brute şi alte drepturi salariale reprezintă 76% din venit în urban şi 57% în rural. În schimb, agricultura generează 4% din veniturile gospodăriilor de la sate şi doar 0,2% la oraş

În ceea ce priveşte cheltuielile, principalele destinaţii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Din volumul total, cheltuielile de consum reprezintă 61,7%, iar dintre acestea achiziţia de alimente şi băuturi nealcoolice are ponderea predominantă (32%), urmată de sumele alocate pentru întreţinerea locuinţei, electricitate, gaze, apă, combustibili (15,7%), iar 8% se duc pe băuturi alcoolice şi tutun.Cea mai mică pondere revine educaţiei, care atrage doar 0,2% din cheltuielile unei familii.

 

Plata taxelor, a impozitelor şi a altor contribuţii a atras 33% din cheltuieli, în timp ce sumele alocate pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni, deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici