- Home
- Economic
- (02.06.2022, 06:58)
- Daniel Contescu
O ţară care a aderat la UE la 6 ani distanţă după România a primit acceptul să adopte moneda euro. Ce i s-a transmis ţării noastre
Anunţ de la Bruxelles: de anul viitor, numărul statelor membre UE cu moneda unică se va extinde de la 19 la 20 de ţări.
Urmărește
18751 afișări
O ţară care a aderat la UE la 6 ani distanţă după România a primit acceptul să adopte moenda euro. Ce i s-a transmis ţării noastre
Croaţia poate adopta euro din ianuarie 2023. De anul viitor, numărul statelor membre UE cu moneda unică se poate extinde astfel şi mai mult, de la 19 la 20, cu condiţia ca două instituţii, Consiliul şi Parlamentul, să nu aibă nimic dimpotrivă. Comisia Europeană, în ultimul său raport de convergenţă, recunoaşte că Zagrebul are tot ce este necesar pentru a deveni parte a Eurolandului.
Ţara a aderat la UE în 2013
„Raportul - explică comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni - marchează un pas crucial şi istoric în călătoria Croaţiei către adoptarea monedei euro”. După ce a intrat în UE, în iulie 2013, în puţin mai puţin de 10 ani a reuşit să finalizeze procesul necesar pentru a face din euro moneda oficială. Un pas semnificativ înainte, salutat la Bruxelles şi pentru coincidenţele care fac evenimentul deosebit. „În anul în care am sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a naşterii monedei euro ca monedă fizică, zona euro în ansamblu se poate aştepta acum să-şi ureze bun venit celui de-al douăzecilea membru”, notează Gentiloni.
Zagrebul, lăudat
Procesul include acum dezbaterea mai întâi în Consiliu, la nivelul miniştrilor economici ai ţărilor UE cu moneda unică (Eurogrup) şi la nivelul liderilor (Consiliul European). O decizie care este aşteptată în prima jumătate a lunii iulie, care va fi urmată de avizele Parlamentului European şi ale BCE. Executivul UE este convins că nu vor fi eşecuri, pentru că în ultimii ani autorităţile croate „au dat dovadă de mare angajament, diligenţă şi perseverenţă”, şi de aceea recunoaşterea este meritată. Finanţele publice sunt în regulă, ţara nu este supusă procedurilor de dezechilibre macroeconomice, preţurile sunt stabile, în ciuda inflaţiei galopante din cauza deteriorării situaţiei internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Danemarca, opţiune de renunţare
Fiecare stat membru al UE este obligat să introducă moneda unică. Pentru Bulgaria (programată să introducă euro începând cu 1 ianuarie 2024), Polonia, Cehia, România şi Ungaria, mai este de lucru. Deşi a aderat la UE în 2007, cu 6 ani înaintea Croaţiei, România nu este încă pregătită să introducă moneda euro. Danemarca este singurul stat membru care are o opţiune de renunţare, ceea ce înseamnă că nu există nicio obligaţie pentru Copenhaga. Situaţia în Suedia este diferită. Spre deosebire de Danemarca, care a negociat posibilitatea de a rămâne la moneda sa naţională, suedezii s-au pronunţat împotriva introducerii euro la referendumul din 2003, care a respins moneda unică (55,9%).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe