- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.05.2011, 14:59)
- Dumitrache Adrian , Dumitrache Adrian ,
OTE nu doreşte să cumpere acţiunile statului la Romtelecom, dar propune o fuziune cu Cosmote
OTE nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunile statului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar ar putea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă, şi propune fuziunea companiei naţionale de telefonie fixă cu operatorul Cosmote România.
Urmărește
411 afișări
OTE nu doreşte să cumpere acţiunile statului la Romtelecom, dar propune o fuziune cu Cosmote
"OTE precizează că în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totuşi, dacă circumstanţele se schimbă OTE ar putea să-şi reconsidere poziţia", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor remis MEDIAFAX.
De asemenea, reprezentanţii OTE consideră că viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei şi de evoluţia nevoilor şi cererilor consumatorilor.
"În acest context, OTE propune demararea imediată a operaţiunilor de fuzionare a celor două companii din România - Romtelecom şi Cosmote", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTE menţionează că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.
În urmă cu 12 zile, ministrul Vreme a afirmat, după o întâlnire cu reprezentanţii OTE, că grupul va înainta, până la 27 mai, o propunere concretă privind pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom.
Vreme a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social, şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele anului.
Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar în martie a fost amânt până la finele lunii mai.
El declarat în luna februarie că Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom.
OTE deţine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La rândul ei, OTE este controlată de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.
NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewCom Telecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.
Veniturile Romtelecom au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.
Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.
Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.
Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria