- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.09.2012, 11:40)
- Liviu Iancu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 1,5 milioane de români au mers în această vară pe litoral. Ce sumă au cheltuit aceştia
Peste 1,5 milioane de turişti români au mers în această vară pe litoralul românesc, în creştere cu peste 15% faţă de anul trecut,
Urmărește
655 afișări
Peste 1,5 milioane de români au mers în această vară pe litoral. Ce sumă au cheltuit aceştia (Imagine: Adriana Neagoe / MediafaxFoto)
Românii au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Astfel, FPTR estimează pentru acest sezon aproximativ 3,6 milioane de înnoptări în structurile clasificate pe litoral. Cheltuiala medie a unui turist pe litoral a fost de 180-200 lei/zi, doar pentru cazare şi masă, adică în total 720 milioane lei (160 milioane de euro) lăsaţi de români doar în structurile clasificate.
"Pe lângă aceştia, estimăm că turiştii cazaţi la negru au cheltuit cel putin 500 milioane lei, respectiv 110 milioane euro", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Astfel, suma cheltuită de turiştii români pe litoral cazaţi în structurile clasificate şi la negru se ridică la aproximativ 270 milioane de euro.
Numărul de turişti pe litoral în structurile clasificate a crescut cu peste 15% faţă de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. În staţiunile româneşti au ajuns şi turişti străini, aproximativ 38.000, în urcare cu 30% faţă de 2011.
Federaţia estimează că numărul turiştilor cazaţi la negru pe litoral a depăşit în acest an 660.000.
Cu 15 până la 20 de procente au crescut şi încasările hotelierilor şi proprietarilor de cluburi de pe litoral, însă profiturile sunt totuşi mici, din cauza majorării costurilor, se arată în analiza federaţiei.
"Pe de altă parte, evaziunea fiscală este în floare pe litoral. Turiştii se cazează la negru, în unităţi de cazare nedeclarate, care nu plătesc taxe şi impozite, făcând astfel concurenţă neloială unităţilor clasificate", a mai spus Răducan.
FPTR estimează că sunt aproximativ 70.000 de locuri de cazare în unităţi nedeclarate, un număr apropiat de cel al locurilor clasificate, care se ridică la aproximativ 90.000.
La finalul sezonului estival 2012 se desprind, potrivit federaţiei, două concluzii importante: vremea caniculară i-a determinat pe români să meargă la mare şi, în plus, după trei ani de criză, aceştia au ajuns la un echilibru psihic şi financiar în care intră şi o vacanţă, dar în niciun caz una în străinătate. Scăderea puterii de cumpărare a românilor din clasa de mijloc a făcut ca litoralul românesc să devină pentru majoritatea acestora principala lor destinaţie de vacanţă. La aceasta a contribuit şi faptul că tarifele în turism sunt îngheţate de la debutul crizei.
Un alt aspect care caracterizează sezonul estival 2012 se referă la durata sejurului pe litoralul românesc.
Astfel, foarte mulţi turişti au renunţat la vacanţa de 6 până la 12 zile. În schimb, au mers la mare în special în weekend, astfel încât media sejurului pe litoral a ajuns să fie 4,5 zile.
O alta caracteristică a acestui sezon este că a crescut ponderea rezervărilor pe internet în defavoarea pachetelor vândute prin agenţiile de turism.
Citeşte şi:
Mamaia, destinaţie de distracţie: Pachete speciale de week-end pentru cei care merg la mare pentru cluburi
Citeşte şi:
România va avea mai puţini turişti străini. Două dintre marile grupuri de turism vor să se retragă
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Turoperatorii vor taxiuri monitorizate şi metrou până la Otopeni, pentru siguranţa turiştilor
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: România va avea mai puţini turişti străini. Două dintre marile grupuri de turism vor să se retragă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe