Piaţa de citrice din România primeşte un interes sporit din partea exportatorilor din Turcia

Reprezentanţii exportatorilor de citrice din România şi reprezentanţii principalelor lanţuri de retail din ţară s-au întâlnit la sfârşitul lunii noiembrie, la Athenee Palace Hilton, membrii companiei Turkish Citrus Promotion Group având un interes sporit faţă de dezvoltarea pieţei de citrice din ţara noastră.

Urmărește
808 afișări
Imaginea articolului Piaţa de citrice din România primeşte un interes sporit din partea exportatorilor din Turcia

Piaţa de citrice din România primeşte un interes sporit din partea exportatorilor din Turcia

Întâlnirea a fost facilitată de Ali Kavak, preşedintele Turkish Citrus Promotion Group. Compania deţine deja o cotă mică a pieţei din România, ȋnsă îşi doreşte creşterea semnificativă pe tot parcursul anului 2017.

“În ultimii ani, relaţiile economice şi comerciale dintre Turcia şi România nu au mai înregistrat o dezvoltare deosebită, constatăm că parcă s-au oprit  şi s-au concentrat în jurul cifrei de 5-6 miliarde de dolari. La fel este situaţia şi în privinţa fructelor şi legumelor proaspete şi a citricelor. Dorinţa noastră este să dezvoltăm şi să amplificăm comerţul dintre cele două ţări, care au rădăcini adânci pe linia colaborării.

Credem că potenţialul celor două ţări ne permite să ridicăm această relaţie la cote şi mai înalte. Ne exprimăm convingerea că sosirea noastră aici, care are drept scop să asigure dezvoltarea şi impulsionarea dezvoltării comerţului între ţările noastre, va avea roade pozitive.

De asemenea, sperăm că acţiunile şi activităţile pe care  le derulăm în numele sectorului nostru se vor răsfrânge pozitiv asupra raporturilor de colaborare dintre cele două ţări”, a spus Ali Kavak ȋn deschiderea cinei care a avut ca scop ȋntărirea relaţiilor dintre exportatorii turci şi retailerii din România.

Turcia ocupă locul 5 în lume, cu o cotă de 2,4 la sută în producţia de legume şi fructe proaspete, iar la producţia de citrice, Turcia ocupă locul 9, cu o cotă de 2,7 la sută.

Sectorul acestora de citrice, care are o contribuţie la export de aproximativ 1 miliard de dolari, se remarcă prin diversitatea de produse. Turcia ocupă locul 36 în lume la exportul de mandarine, locul 35 la exportul de lămâi, locul 20 la exportul de portocale şi locul 9 la exportul de grapefruit.

Dorinţa turcilor este ca România să aibă o cotă mai mare  din exportul lor  care se apropie de cifra de 1 miliard de dolari.
România îşi asigură mai mult de jumătate din importul  necesar  de citrice din Grecia şi Turcia. Din această cantitate, Grecia are o cotă de 33,1 la sută, iar Turcia o cotă de 24,8 la sută. Aceste date demonstrează că unul din produsele de citrice, care se consumă în România, este un produs  din Turcia.

Din punct de vedere al diversităţii produselor, cota de piaţă care revine Turciei dovedeşte mari diferenţe. La  importul de lămâi al României, Turcia ocupă locul 1 cu o cotă de 57,2  la sută. Şi la importul de grapefruit al acestei ţări, Turcia ocupă de asemenea locul 1 cu o cotă de 46,6 la sută.
Însă, la importul de portocale al României, Turcia ocupă locul 4 cu o cotă de 6,4 la sută, iar la importul de mandarine, ocupă locul 3 cu o cotă de 17 la sută.

“Se observă că la ambele produse este necesar să se asigure sporirea exporturilor noastre în România. Suntem nevoiţi să asigurăm sporirea activităţilor noastre de promovare, pentru a creşte cota noastră  pe pieţe.
Al 14 - lea Congres  Internaţional şi Mondial al Citricelor din anul 2020 va avea loc  în Turcia.
Această manifestare de cea mai mare  importanţă  pentru  Turcia şi sectorul nostru constituie cea mai bună şi frumoasă  expresie, dovadă a locului pe care ţara noastră, Turcia, îl are în producţia şi exportul din acest domeniu şi al poziţiei unde se situează sub acest aspect. Cu speranţa ca relaţiile de colaborare dintre cele două ţări să ajungă la nivele şi mai înalte, vă prezint dumneavoastră, tuturor, sentimentele mele de stimă şi respect”
, şi-a încheiat Ali Kavak discursul pe care l-a susţinut la întâlnirea de la Athenee Palace Hilton.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici