- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politica monetară ar trebui să reziste presiunilor de apreciere a leului
Politica monetară ar trebui să reziste dacă ar apărea unele presiuni puternice de apreciere a leului, chiar dacă ajută pe termen scurt la temperarea inflaţiei, consideră Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
Politica monetară ar trebui să reziste dacă ar apărea presiuni puternice de apreciere a leului (Imagine: Mediafax Foto)
Lazea a precizat că opiniile exprimate sunt personale şi nu reprezintă BNR.
"De la punctul în care ne aflăm cu rata de schimb, dacă s-ar manifesta presiuni puternice de apreciere, ar trebui să li se reziste, chiar dacă nelăsarea leului mai apreciat ar ajuta pe partea de inflaţie. Am mai trecut o dată prin această situaţie (...). Aprecierea leului ajută pe termen scurt, dar s-a dovedit că situaţia este uşor reversibilă", a spus Lazea, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
El a precizat că nelăsarea aprecierii leului, în termeni nominali, ar stimula exporturile.
"Cred că nelăsarea cursului să se aprecieze nominal, chiar dacă nivelul de acum pare mai depreciat, ar fi de natură să stimuleze exporturile. Un ajutor dat exporturilor prin nelăsarea aprecierii ar fi o politică înţeleaptă", a afirmat Lazea.
În prima saptămână din decembrie, cursul monedei naţionale a coborât sub nivelul de 4,21 lei/euro, referinţa atingând cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie, la 4,2062 lei/euro. Banca centrală a anunţat o rata inferioară la 30 septembrie, când referinţa a fost de 4,1981 lei/euro.
În perioada ianuarie - noiembrie, cursul a urcat cu 7,24%, respectiv 28,86 bani, faţă de ultima cotaţie din 2008, de 3,9852 lei/euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO