Polonia critică planurile pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia întrucât nu sprijină dezvoltarea

Polonia, care a preluat la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, critică planurile de susţinere financiară ale UE destinate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, întrucât nu sprijină dezvoltarea economică, transmite AFP.

Urmărește
2 afișări

"Un program de susţinere trebuie să fie în mod clar perceput ca un pas spre redresarea economică a ţărilor respective, iar în ceea ce priveşte programele europene respective nu este cazul. Trebuie schimbată filozofia", a declarat ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski.

El a dat exemplu planurile de redresare susţinute de Fondul Monetar Internaţional, care, în opinia sa, sunt "prea pro-active", în timp ce uniunea monetară "a rămas în urma evenimentelor".

Rostowski a apreciat implicarea FMI în planurile de salvare, chiar dacă participarea Fondului a provocat divergenţe puternice în rândul europenilor.

Ţările europene trebuie să limiteze datoria publică la 60% din PIB, dar Rostowski crede că Europa se concentrează prea mult pe reducerea acesteia, în loc să dea atenţie relansării economiei.

Ministrul polonez pledează pentru un accent sporit, încă de la început, pe reformarea economiilor aflate în dificultate, ca cel mai bun mijloc de evitare a riscului de contagiune în zona euro.

Cu o zi în urmă, premierul polonez Donald Tusk s-a pronunţat în favoarea unei reduceri ale dobânzilor împrumuturilor de urgenţă acordate Irlandei.

Irlanda consideră că dobânzile sunt prea mari, dar nu a reuşit să obţină o reducere a acestora întrucât numeroase ţări, începând cu Franţa, reducerea plafonului de aplicare a impozitelor pentru companii, întrucât consideră că fiscalitatea redusă reprezintă concurenţă neloială.

Ministrul este îngrijorat şi de reticenţa tot mai mare a unor ţări bogate din nordul continentului, precum Germania, Finlanda şi Olanda, de a finanţa statele cu dificultăţi financiare din sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici