Popa: Expunerile băncilor mamă sunt în principal capital social şi nu pot fi retrase

Expunerile băncilor mamă pe România sunt concentrate în principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar linilile de finanţare sunt intangibile până la scadenţă, afirmă viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care se aşteaptă la o încetinire a creşterii expunerilor şi nu la scăderea acestora.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului Popa: Expunerile băncilor mamă sunt în principal capital social şi nu pot fi retrase

Popa: Expunerile băncilor mamă sunt în principal capital social şi nu pot fi retrase (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Indicatorul de adecvare a capitalului de rang I este foarte aproape de rata de solbvabilitate generală, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a expunerilor reprezintă capital social, care nu poate fi retras. Împrumuturile subordonate sunt minoritare, au o pondere mult mai mică decât în alte ţări din regiune. Dar nici aceste împrumutri subordonate nu pot fi retrase înainte de scadenţă. Este un element foarte bun de stabilitate (...) Nu văd un risc de scădere a expunerilor, ci mai curând de încetinire a creşterii linilor de finanţare", a spus Popa.

El a arătat că băncile cu capital grecesc din România sunt chiar mai bine capitalizate decât restul sistemului, având un grad de adecvare a capitalului de rang I de 15,8%, faţă de o medie de 13,6%.

Aceşti indicatori, aflaţi mult peste nivelul minim de 9% stabilit la nivelul zonei euro, vor asigura băncilor un spaţiu suficient de creditare, chiar dacă accentul se va muta dinspre valută spre moneda naţională, ceea ce este în linie cu recomndările băncii centrale.

Viceguvernatorul BNR crede că băncile mamă vor face o diferenţiere privind expunerile pe diferitele state din europa emergentă, iar România poate oferi oportunităţi de finanţare şi fundamente mai bune.

Popa a amintit că multinaţionalele din România au reuşit după debutul crizei, chiar în perioade de dezintermediere puternică, să se finanţeze în condiţii avantajoase direct de la băncile mamă, iar aceste expuneri nu sunt avute în vedere de autorităţile de reglementare din statele de origine ale acestor instituţii financiare.

Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.

"Aş fi fost foarte mulţumit dacă o astfel de restricţie ar fi funcţionat în perioada de boom al creditului (...) Văd că va fi o chestiune de colaborare între autorităţile locale, cele din ţările de origine ale băncilor mamă şi sistemul bancar, pentru că interesele sunt comune nu divergente", a continuat Popa.

El a explicat că în scenariul, puţin probabil, al unei scăderi a expunerilor, băncile mamă vor afecta climatul de afaceri al sucursalelor, care se va resimţii în bilanţurile instituţiilor locale, şi nu vor putea beneficia de aportul lor la rezultatele grupurilor, deşi au mizat şi au investit semnificativ în regiune.

Ideea unei colaborări între autorităţi şi bănci a fost exprimată şi de preşedintele BCR, Dominique Bruynseels, care a îndemnat la calm, în ciuda informaţilor din partea autorităţilor austriece şi a reacţilor oficialilor locali, arătând că este nveoie de o gîndire comună a reglementatorilor, băncilor şi investitorilor.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.

Bruynseels a declarat că Erste Bank este puternic angajată pe piaţa românească şi nu există îndoială că va continua să finanţeze BCR, singura problemă fiind cântărirea atentă a plasamentelor viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici