Programul Chinei de stimulare economică ridică semne de întrebare

Programul de 600 miliarde dolari aprobat duminică de China pentru stimularea economiei şi analiza obiectivă a efectelor reale ale acestei iniţiative ridică semne de întrebare din cauza lipsei de transparenţă şi ambiguităţii care caracterizează regimul de la Beijing, potrivit unei analize Reuters.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Programul Chinei de stimulare economică ridică semne de întrebare

Programul Chinei de stimulare economică ridică semne de întrebare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii de la Beijing au făcut eforturi disperate să crească cererea internă, după încetinirea creşterii economice la 9% în trimestrul al treilea, de la 10,4% în primul semestru.

Ministerul Căilor Ferate a anunţat că va investi două trilioane yuani între 2006 şi 2011, în infrastructură, iar presa naţională a relatat că Ministerul Transporturilor urmează să cheltuiască alte cinci trilioane yuani în următorii trei ani.

"Desigur, unele dintre aceste investiţii au fost incluse în cifra de headline trâmbiţată ca program de stimulare", a declarat un economist al Merrill Lynch, Ting Lu.

Potrivit acestuia, din programul de patru trilioane yuani anunţat duminică, numai 2,4 trilioane ar fi cheltuieli noi, iar o mare parte din această sumă rămasă reprezintă cifre ataşate unor promisiuni de investiţii lansate în ultimele săptămâni, precum construirea de drumuri în zonele rurale şi de noi unităţi medicale.

Altă problemă semnalată de Reuters se referă la sursele de finanţare la care va apela China pentru aceste investiţii.

Guvernul central va finanţa numai o parte, probabil un sfert din acest program, potrivit agenţiei internaţionale de presă.

Conform programului, fonduri de 400 miliarde yuani vor fi direcţionate până la sfârşitul acestui an către măsuri de stimulare a economiei. Din această sumă, Beijing va oferi numai 100 miliarde yuani, restul de 75% urmând să vină de la administraţiile locale şi "investiţii sociale".

Potrivit unei surse oficiale, citată de Reuters, modelul de finanţare descris mai sus ar putea susţine întregul program. Din cele patru trilioane yuani, Beijingul ar putea furniza un trilion, restul urmând să fie atras de la administraţiile locale şi alte surse nespecificate, respectiv societatea civilă.

Orice cheltuială mare, realizată brusc din bugetul public, ar declanşa un efect de multiplicare în sectorul privat. Potrivit Reuters, aluzia la "investiţii sociale" ar putea sugera că guvernul include acest efect de multiplicare în suma declarată.

"Nu e uşor, în China, să-ţi dai seama care este diferenţa între banii guvernului, banii administraţiilor locale sau «banii societăţii»", a mai spus Lu.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici