PROGRAMUL DE GUVERNARE USL: Cotă redusă de TVA la alimentele de bază şi încurajarea agriculturii ecologice

Cotă redusă de TVA la alimentele de bază, încurajarea agriculturii ecologice şi tradiţionale, construirea canalului Siret-Bărăgan şi iniţiative care să conducă la comasarea terenurilor se numără printre măsurile incluse în programul de guvernare 2013-2016 pentru agricultură.

Urmărește
737 afișări
Imaginea articolului PROGRAMUL DE GUVERNARE USL: Cotă redusă de TVA la alimentele de bază şi încurajarea agriculturii ecologice

PROGRAMUL DE GUVERNARE USL: Cotă redusă de TVA la alimentele de bază şi încurajarea agriculturii ecologice (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Guvernul îşi propune să dezvolte sistemul de irigaţii, să construiască canalul Siret-Bărăgan, să reabiliteze sistemul de îmbunătăţiri funciare şi să eficientizeze activitatea agenţiilor prin comasarea acestora. Alte măsuri vizate sunt stabilirea filierelor pe produse, revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii.

"Agricultura şi dezvoltarea satului românesc sunt priorităţi absolute ale actualului Guvern. România a pierdut foarte mult în urma deteriorării situaţiei în sectorul agricol, prin distrugerea filierelor pe produse şi ca urmare a divizării în milioane de exploataţii de mici dimensiuni, lipsite de utilajele necesare unei agriculturi moderne şi care cu greu se aliniază cerinţelor pieţei şi unei agriculturi moderne, performante", se arată în programul de guvernare al Guvernului Ponta II.

În ciuda opoziţiei Fondului Monetar Internaţional, Guvernul păstrează ca obiectiv stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de bază, cu "condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar".

La începutul lui noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va relua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, după ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe această temă cu Ministerul Finanţelor.

În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranţă" TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.

În luna mai, reprezentanţii FMI au afirmat că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA.

Încurajarea agriculturii de nişă (agricultura ecologică şi produse tradiţionale), dezvoltarea sectorului de producere a fructelor, crearea platformelor de preluare, sortare, condiţionare, păstrare, ambalare şi analiză a legumelor şi fructelor, precum şi funcţionarea corectă a pieţelor acestora şi stabilirea fondului de creditare agricola şi a celui mutual în agricultură sunt alte priorităţi ale Executivului.

Reforma în domeniul cercetării şi inovării în agricultură, elaborarea unui program naţional de cercetare-dezvoltare agricolă pentru perioada 2014-2020 şi adoptarea de măsuri care să conducă la comasarea terenurilor şi reducerea numărului de ferme şi exploataţii ar putea fi puse în practică în următorii trei ani.

Programul de guvernare include şi revigorarea şi dezvoltarea zonei montane, identificarea de noi măsuri de susţinere a tinerilor fermieri şi iniţiative pentru stabilirea unei pieţe funciare funcţionale.

Acestora li se adaugă negocierea unui buget european cât mai mare pentru agricultură în perioada 2014-2020 şi demersuri pentru creşterea plăţilor directe, astfel încât să se reducă decalajul faţă de statele membre vecine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici