- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.12.2018, 12:52)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT: Din 2019 intră în vigoare măsurile de diminuare a risipei alimentare
Companiile din industria agroalimentară vor avea obligaţia să elaboreze anual un pan de diminuare a risipei alimentare, în primul timestru al fiecărui an, pe care îl vor prezenta autorităţilorşi să transmită la Ministerul Agriculturii până la 31 martie al fiecărui an rapoartele pentru anul precedent.
Urmărește
2911 afișări
PROIECT: Din 2019 intră în vigoare măsurile de diminuare a risipei alimentare
Măsura face parte din normele de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, puse în dezbatere publică. Documentul prevede că operatorii economici din întregul lanţ agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea donării/comercializării de produse agroalimentare, iau măsuri ca în toate etapele de producţie, de procesare, depozitare, distribuţie şi comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare, să fie respectate dispoziţiile cu privire la siguranţa produselor agroalimentare conform regulamentelor europene şi naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Normele se adresează companiilor din producţia primară de produse agroalimentare, din prelucrare şi procesare, din distribuţie şi comercializare, precum şi din industria hoteliră şi alimentaţie publică.
Companiile vor putea dona unele produse aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către consumatorul final, oricând in ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea
Este interzisă donarea următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume şi fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate, seminţe germinate. Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va publica şi actualiza periodic lista operatorilor care vor primi donaţiile, care va cuprinde denumirea operatorului receptor, adresa şi datele de contact ale acestuia, tipul/categoria de produse alimentare dintre cele care pot face obiectul donării/comercializării.
Conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO1), 95-115 Kg de alimente pe locuitor se risipesc anual în Europa şi America de Nord.
La nivel mondial, s-a stabilit faptul că pierderile generate de risipa de alimente reprezintă o treime di n alimentele produse pentru consumul uman, ceea ce înseamnă aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an;
În acest context, instituţii responsabile cu siguranţa alimentară şi sănătatea populaţiei, precum European Food Safety Authority (EFSA), Comisia Europeană sau FAO trasează direcţii prin care risipa alimentară să poată fi redusă cât mai mult posibil, iar efectele acesteia să işi facă tot mai puţin simţită prezenţa atât la nivel economic şi social, cât şi ecologic.
Anual se înregistrează pierderi de 90 milioane tone alimente la nivelul UE.
Pierderile sunt estimate la 750 miliarde dolari, reprezentând aproximativ de şase ori valoarea ajutoarelor pentru dezvoltare. Aceste cifre relevă faptul că este necesar un cadru legislativ pentru reglementarea diminuării risipei de alimente.
Pentru a satisface cererea de alimente, la nivel mondial, a unui număr de 9 miliarde de oameni proiectat până în 2050, se estimează că este nevoie de un procent de alimente mai mare cu 60 %, însă având în vedere că aproximativ o treime din toate produsele alimentare destinate consumului uman sunt irosite, reducerea pierderilor de produse care se transformă în deşeuri alimentare, poate ajuta în mod eficient şi economic la diminuarea acestor cifre.
În România nu s-a realizat până la această dată un studiu prin care să se dimensioneze nivelul risipei alimentare aferent fiecărei verigi a lanţului agroalimentar. Potrivit studiului realizat de Bio Intelligence Service la solicitarea Comisiei Europene intitulat: Preparatory Study on Food Waste Across EU 27, pe baza datelor Eurostat disponibile la nivelul anului 2006 şi publicat în anul 2011, România se situa pe locul 9 în UE, cu un procent de 2,55% din risipa totală de alimente şi o cantitate medie de 107 kg/cap de locuitor, raportat la populaţia României din anul 2006, respectiv 21,19 mil. locuitori.
În anul 2016 s-a adoptat Legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare. Legea a fost modificată si completată prin Legea nr. 200/2018 şi publicata in Monitorul Oficial 647/ 25.07.2018.
În conformitate cu dispoziţiile art. II al Legii nr.200/2018 este necesar ca până la data de 1 februarie 2019, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii sa elaboreze norme metodologice de aplicare a legii.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46