- Home
- Economic
- SINAIA, (24.11.2017, 07:00)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Graţian Gheţea, ARB: Ar fi de dorit ca împrumuturile pentru persoane fizice să nu mai fie legate de ROBOR
Preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat joi, la Sinaia, că va propune băncilor ca în cazul creditelor oferite persoanelor fizice costul acestora să nu mai fie „atât de puternic legat” de indicatorul ROBOR.
Urmărește
1118 afișări
Radu Graţian Gheţea, ARB: Ar fi de dorit ca împrumuturile pentru persoane fizice să nu mai fie legate de ROBOR
„Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice să nu mai fie legat atât de puternic costul creditului de un indicator - ROBOR - care este atât de puţin controlat de către clienţi. Voi propune colegilor din ARB să avem o dezbatere mai amplă pe tema aceasta”, a spus Radu Gheţea, la seminarul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de ARB, Banca Naţională a României (BNR) şi Alpha Bank.
„ROBOR, ca şi EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor persoane fizice, ei ar trebui să fie mai bine protejaţi”, a mai spus liderul ARB. În opinia lui, nici indicatorul EURIBOR (de care sunt legate creditele de consum în valută) „nu va mai rămâne la nesfârşit în jurul cotei zero, în zona în care se află în prezent”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Radu Gheţea a amintit de dobânda „prime rate” pe care băncile o acordă celor mai buni (adică mai puţin riscanţi) clienţi, la care se adaugă o marjă în funcţie de gradul de risc al clientului, arătând că acesta ar putea fi un model cu care să fie înlocuită cu actuala formulă, unde la dobânda comercială se adaugă indicatorul ROBOR.
În ultima perioadă, indicatorul ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut peste pragul de 2%, ca şi ROBOR la celelalte scadenţe (de la overnight la 12 luni).
La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Citeşte şi: Eugen Rădulescu, BNR: O eventuală recesiune în Europa ar putea antrena efecte mult mai severe în România
Citeşte şi: Financial Times: Investitorii, preocupaţi de măsurile privind managementul corporativ adoptate de România
Citeşte şi: Tudose: Transferul contribuţiilor la angajat va aduce aproape un miliard de euro anual în plus la buget
Citeşte şi: După ce a fost comparat cu un "păun printre găini" pentru că a criticat Guvernul, preşedintele Consiliului Concurenţei se apără: Sunt un funcţionar cenuşiu al statului
Citeşte şi: Curs BNR, 23 noiembrie. Cât costă astăzi un euro
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Curs BNR, 23 noiembrie. Cât costă astăzi un euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului