Rehn:Reducerea deficitului şi o adaptare a Iniţiativei de la Viena pot păstra solvabilitatea Greciei

Combinarea unor reduceri substanţiale ale deficitului bugetar cu o disponibilitate a creditorilor de a rostogoli scandeţele obligaţiunilor, o adaptare a Iniţiativei de la Viena, ar reprezenta o soluţie pentru păstrarea solvabilităţii Greciei, a declarat comisarul european Olli Rehn.

Urmărește
9 afișări

Modelul folosit pentru reducerea deficitului ar putea fi cel al Belgiei din anii '90, a afirmat Rehn, comisar pentru Afaceri Economice şi Monetare al Uniunii Europene (UE), într-un interviu acordat Bloomberg.

"Belgia este un exemplu relevant în a arăta Greciei ce este fezabil şi realizabil, iar Iniţiativa de la Viena ne-a oferit, în principal, o lecţie pozitivă. Ideea de bază ar fi ca băncile să-şi menţină, voluntar, expunerea", a spus el.

Grecia, încărcată de cea mai mare datorie raportată la PIB din UE, încearcă să obţină împrumuturi suplimentare de la creditorii internaţionali, după ce un pachet de finanţare de 100 miliarde de euro s-a dovedit insuficient.

Restructurarea datoriei "nu este o variantă", din cauza efectului de domino asupra pieţelor financiare europene, dar sunt analizate alternative ca Iniţiativa de la Viena sau o reprofilare a datoriilor, a afirmat Rehn.

Un plan adaptat pentru Grecia după Iniţiativa de la Viena ar viza să convingă investitorii să cumpere obligaţiuni noi ale statului elen la sacadenţa celor vechi.

Politicienii europeni au definit în unele situaţii diferit termeni ca "restructurare", "reprofilare" "restructurare uşoară" sau "incapacitate de plată". Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că dacă "restructurare" înseamnă incapacitatea de a plăti datoriile, "atunci acest cuvânt nu va face parte din vocabularul francez".

"Trebuie să fie frustrant pentru actorii din piaţă" să audă voci contradictorii în UE, a adăugat Rehn.

Un program de tipul Iniţiativei de la Viena, care a limitat extinderea crizei financiare în Europa de Est, obţine tot mai multă susţinere, a sugerat oficialul.

Iniţiativa de la Viena a reprezentat o componentă cheie a acordurilor de împrumut dintre Fondul Monetar Internaţional şi Ungaria, România, Letonia şi Serbia. Potrivit planului, bănci incluzând UniCredit sau Societe Generale, s-au angajat public să-şi susţină subsidiarele din statele respective prin rostogolirea finanţărilor şi asigurarea de capital suplimentar în caz de necesitate.

Planul Viena a atras o reacţie mai puţin dură din partea autorităţilor de reglementare monetară decât o "reprofilare" a datoriilor - sau convingerea deţinătorilor de obligaţiuni să accepte o extindere voluntară a maturităţilor. Opţiunea reprofilării est încă analizată.

"Examinăm şi fezabilitatea unei shimbări voluntare a termenelor, situaţie care nu ar avea un impact major asupra bonităţii. Restructurarea datoriei nu este luată în calcul şi nu va face parte din agenda oficialilor europeni", a spus Rehn.

Pentru a adera la zona euro, Belgia a trebuit să-şi reducă deficitul bugetar în anii '90, şi să diminueze nivelul de îndatorare prin vânzarea unor active ale statului, precum compania de telecomunicaţii Belgacom.

Oficialii UE discută un al doilea pachet de bailout pentru Grecia, iar participarea sectorului privat este luatã în calcul. Germania, care a opus rezistenţă la ideea de suplimentare a finanţării externe acordate Atenei, ar putea renunţa la insistenţele pentru reprogramarea obligaţiunilor elene, potrivit Wall Street Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici