România, codaşa Europei la încasarea TVA-ului la nivel naţional

  • România a înregistrat, în 2019, cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, arată un raport prezentat vineri de Comisia Europeană.
  • Conform acestuia, în 2019, ţările UE au pierdut venituri din TVA în valoare de 134 de miliarde de euro.
Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului România, codaşa Europei la încasarea TVA-ului la nivel naţional

România, codaşa Europei la încasarea TVA-ului la nivel naţional

Potrivit unui comunicat al CE, statele membre ale UE au înregistrat în 2019 o pierdere de aproximativ 134 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA).

Această cifră reprezintă veniturile pierdute din cauza fraudei şi evaziunii în domeniul TVA, a practicilor de evitare şi optimizare a TVA, a falimentelor şi a insolvenţelor financiare, precum şi din cauza erorilor de calcul şi a erorilor administrative.

Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administraţiile publice le alocă bunurilor şi serviciilor publice de care depindem cu toţii, cum ar fi şcolile, spitalele şi transporturile, susţin reprezentanţii Comsiei.

În termeni nominali, deficitul global de încasare a TVA în UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, ajungând la 134 de miliarde de euo în 2019, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de scăderea de 4,6 miliarde de euro înregistrată în anul precedent. Deşi deficitul global de încasare a TVA s-a îmbunătăţit între 2015 şi 2019, amploarea completă a impactului pandemiei de COVID-19 asupra cererii consumatorilor şi, prin urmare, a veniturilor din TVA în 2020 este încă necunoscută.

În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8 %) şi Lituania (23,5 %). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croaţia (1,0 %), Suedia (1,4 %) şi Cipru (2,7 %). În termeni absoluţi, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) şi Germania (23,4 miliarde de euro).

CE arată că în majoritatea statelor membre, variaţia absolută de peste an a deficitului de încasare a TVA a fost mai mică de 2 puncte procentuale. În ansamblu, ponderea deficitului de încasare a TVA a scăzut în 18 state membre. Pe lângă Croaţia şi Cipru, cele mai semnificative scăderi ale deficitului de încasare a TVA s-au înregistrat în Grecia, Lituania, Bulgaria şi Slovacia (între -3,2 şi -2,2 puncte procentuale în aceste patru ţări). Suedia, Finlanda şi Estonia au obţinut rezultate bune dintr-o perspectivă diferită: în aceste ţări, autorităţile fiscale reuşesc de ani de zile să limiteze pierderile de venituri din TVA la mai puţin de 5% din valoarea TVA datorate. Cele mai mari creşteri ale deficitului de încasare a TVA au fost observate în Malta (+5,4 puncte procentuale), Slovenia (+3 puncte procentuale) şi România (+2,3 puncte procentuale).

„În pofida tendinţei pozitive înregistrate în ultimii ani, deficitul de încasare a TVA rămâne o preocupare majoră – în special având în vedere nevoile imense în materie de investiţii pe care statele noastre membre trebuie să le abordeze în următorii ani. Cifrele din acest an corespund unei pierderi de peste 4 000 EUR pe secundă. Acestea sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naţionale şi înseamnă că cetăţenii de rând şi întreprinderile trebuie să compenseze deficitul prin alte impozite pentru a plăti pentru servicii publice vitale. Trebuie să depunem eforturi comune pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracţiune gravă care afectează buzunarele consumatorilor, ne subminează sistemele de protecţie socială şi epuizează trezoreriile guvernamentale”, a declaat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
deficit tva,
românia,
ce

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici