Samsonite a atras 1,25 miliarde de dolari prin listarea la Hong Kong

Samsonite, cel mai mare producător de articole de voiaj din lume, s-a listat vineri la bursa de la Hong Kong, obţinând fonduri de 1,25 miliarde de dolari în urma ofertei publice iniţiale care s-a derulat la cel mai mic preţ din prospect, transmite Reuters.

Urmărește
22 afișări

Scăderile înregistrate în ultima perioadă pe marile pieţe de capital au afectat interesul investitorilor pentru acţiuni, determinând numeroase companii să amâne oferte publice iniţiale.

Acţiunile Samsonite vor intra la tranzacţionare începând din 16 iunie.

Bursa de la Hong Kong va găzdui săptămâna viitoare oferta publică iniţială a Prada, prin care producătorul de poşete şi bunuri de lux vrea să atragă 2,6 miliarde de dolari.

"Sentimentul din piaţă s-a răsturnat recent, iar unele dintre ofertele publice iniţiale recente nu au mers bine. Companiile sunt forţate să reducă preţurile pentru a se adapta cererii slabe. În general, investitorii se întreabă dacă acţionarul care vinde este un fond de private equity sau unul de capital de risc", comentează un analist din Hong Kong.

Indicele MSCI All-Country World, care măsoară performanţele burselor din întreaga lume, a scăzut cu peste 6% de la începutul lunii mai.

Samsonite, cu sediul la Luxembourg, a efectuat oferta publică iniţială la cel mai mic preţ din intervalul specificat în prospect, după ce a restrâns chiar şi acest interval printr-o decizie luată în prealabil.

Dintre acţionarii companiei fondul de private equity CVC Capital Partners are de câştigat 521 milioane de dolari din vânzarea acţiunilor Samsonite la bursă, iar RBS va obţine 300 milioane de dolari din participaţia proprie angajată în ofertă. Directorul general al Samsomite, Tim Parker, va vinde şi el o parte din acţiunile deţinute, urmând să obţină 50 milioane de dolari.

Parker a fost poreclit "Prinţul Întunericului" de sindicatele britanice ale angajaţilor Samsonite pentru politica de reduceri de costuri fără remuşcări. CEO-ul a concediat 1.000 de angajaţi imediat ce a a preluat conducerea compainei, în 2009, şi a închis aproape jumătate din magazinele din Statele Unite şi o treime dintre cele din Europa. Parker a decis să scoată compania de pe unele nişe ale pieţei, reducând costurile anuale cu circa 100 milioane de dolari, potrivit prospectului ofertei publice.

CVC a cumpărat Samsonite în 2007 pentru 1,7 miliarde de dolari, asumându-şi şi datoriile compainei, cea mai mare parte dintre acestea constituind un împrumut de la RBS. Samsonite a fost nevoită să restructureze datoriile din cauza impactului crizei globale asupra turismului, RBS primind 30% din acţiunile companiei.

Samsonie a fost fondată în 1910 cu o investiţie de 3.500 de dolari de vânzătorul american de bagaje Jesse Shwayder. În prezent una dintre cele mai cunoscute mărci de genţi, valize şi alte tipuri de bagaje, Samsonite vrea să-şi extindă prezenţa pe o piaţă de aproape 25 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici